jest już miękka. Czasem wystarcza jej ok. 2 godzin aby się ugotować , innym razem nawet 3 godziny nie wystarczają ) Gdy fasola będzie już miękka przygotować zaprawkę do zupy. W szklance wody wymieszać koncentrat, mąkę i śmietanę, dokładnie rozprowadzić żeby nie było grudek i dodać do gotującej się fasoli. Pogotować całość jeszcze 10 – 15 minut często mieszając, żeby fasola się
Na słodko lub wytrawniemiejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących w TV zupy dziobała po steku widelcem a potem wygłosiła, że się soki w mięsie muszą ułożyć. Otóż się nie ułożą bo ich nie będzie Smacznego
ladykitchenBardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego
Walijskie PichcenieKalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki
Kuchnia w opałachKalafior zazwyczaj w mojej kuchni ląduje w zupie albo podaję go z masełkiem i bułką tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy
Kuchnia w opałachsobie dzisiaj zaplanowałam dzień, że ledwo wyrobię się do pracy. Ale co tam, zakupy i pranie zrobione, zupa ugotowana, ciasto drożdżowe w piecu, sałatka do pracy zrobiona :) A tu dopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki
Kuchnia w opałachZiemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę
Salonik smakówGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchenneZosia radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi? A jak zupa pomidorowa? Tego dowiecie się już w następnym poście. Szykuję dla Was konkurs, gdzie do wygrania będzie zestaw Dań Babci Zosi do wypróbowania na własnych kupkach smakowych! Polecam
Z Kuchni Do Kuchniogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :PSzparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem
OstryKęskwiatku”, że zacytuję Agnieszkę Szulim, żeby olać i potraktować z góry 27 tysięcy osób zarejestrowanych na tej stronie. Ale wróćmy do Grażki. Grażka zaproponowała kotleciki z kostki rosołowej i zupę z kostek i zupek instant. W necie zawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne
ladykitchenWykazuje również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych
Z Kuchni Do Kuchninajczęściej? - to co grają w radiu. Ile czasu każdego dnia spędzasz przed komputerem? - 30min. Chyba że pisze posta wtedy troszkę dłużej :P Obiad, na który teraz mam ochotę: - Zupa ogórkowa. Jakich prac domowych najbardziej nie lubisz wykonywać? - Prasować Pasje oprócz blogowania... - Sport, Górskie wycieczki. Jakiego aparatu używasz? - Robię zdjęcia aparatem z telefonu komórkowego Blogi, które nominuję: http://jolkawkuchni.blogspot.com
Zdrowo i kolorowo