zupa - 39353 przepisów (strona:2070/2624)

Pierogi z mięsem gotowanym 231

jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu,  co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna

Stare Gary
Arabski serek z jogurtu - labneh 162

Jeżeli chcemy aby serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny. Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta.  Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą.  Jeśli chcemy dodać  inne warzywa , użyć maksymalnie  1/2 szklanki

Stare Gary
Chłodnik z sokiem z kiszonych buraków 222

kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek. W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku  i przyprawić  solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga

Stare Gary
rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę 134

Bardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam. składniki świeży rozmaryn liście szałwi oliwa z oliwek +silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód przygotowanie Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 198

już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale jak sięgałam po włoszczyznę w oko wpadł mi ser i już wiedziałam, że z zupki nici. Jeżeli więc zupa Wam się znudziła, a na rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z botwinką w sosie serowym 186

Wstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych  oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki

Kraina Miodem Płynąca
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 170

źle! Po takim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00). Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów. Jeśli będziecie kiedyś

Kitchens Alphabet
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 324

Blender ma ergonomiczny uchwyt i przycisk zasilania z podświetleniem, który mi się bardzo podoba:).     Końcówka nasadki miksującej jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy miksować gorące potrawy. Zupa mus to nie będzie już żaden problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik

Mała Cukierenka
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 154

dodamy masla tym smaczniejsze i bardziej aksamitne bedzie nasze puree.Mozemy takze uzyc blendera. Idealem byloby ugotowanie puree na parze. Gdy warzywa gotujemy w wodzie, wywar mozna wykorzystac do zrobienia zupy lub sosu.Polowa cennych mikroelementow zostaje wlasnie w wodzie z gotowania. Smacznego! Porcja 100 g zawiera:weglowodany 11,2 ,bialko 2,02, tluszcz 1,39, kcal 68 ,cholesterol 4 g,blonnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 163

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki nasze codzienne 204

skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc do zupy lub sosu.Ja co prawda nie posiadam parowaru ,ale mam bardzo fajna wkladke do gotowania na parze.Wykonana jest ze stali nierdzewnej i rozklada sie ,takze pasuje i do malego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki malosolne 138

spozycia lub do ustawienia w spizarni lub piwnicy.Wlasnie w ten sam sposob przygotowujemy ogorki kiszone na zimowe zapasy.Dzieki wlasnym kiszonym ogorkom mozemy w zimiej delektowac sie przepyszna zupa ogorkowa.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 145

objawy stresu. Cukinia jest bardzo lagodna w smaku i  lekkostrawna.Jest warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 129

pozbawione zapachu odrzucamy.Przechowywac w zakreconym sloiczku lub puszce.Zachowaja wtedy trwalosc do nastepnych zbiorow.  W tradycyjnej polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oregano-ziolo ktore leczy 148

zastosowanie w calej kuchni srodziemnomorskiej.Tam tez wyrosle ziolko ma o wiele intensywniejszy aromat niz wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie. Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorow,pizzy oberzyny,cukinii,zup ziemniaczanych i duszonych mies,glownie jagnieciny i cieleciny.Dodaje sie do farszow i zapiekanek.Swieze liscie podkreslaja smak owocow morza.Harmoniuzje z wiekszoscia ziol  srodziemnomorskich.Wchodzi w sklad mieszanki ziol prowansalskich. Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!