jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu, co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna
Stare GaryJeżeli chcemy aby serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny. Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta. Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą. Jeśli chcemy dodać inne warzywa , użyć maksymalnie 1/2 szklanki
Stare Garykostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek. W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku i przyprawić solą. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga
Stare GaryBardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam. składniki świeży rozmaryn liście szałwi oliwa z oliwek +silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód przygotowanie Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię
Stare Garyjuż miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale jak sięgałam po włoszczyznę w oko wpadł mi ser i już wiedziałam, że z zupki nici. Jeżeli więc zupa Wam się znudziła, a na rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę
Kraina Miodem PłynącaWstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki
Kraina Miodem Płynącaźle! Po takim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00). Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów. Jeśli będziecie kiedyś
Kitchens AlphabetBlender ma ergonomiczny uchwyt i przycisk zasilania z podświetleniem, który mi się bardzo podoba:). Końcówka nasadki miksującej jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy miksować gorące potrawy. Zupa mus to nie będzie już żaden problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik
Mała Cukierenkadodamy masla tym smaczniejsze i bardziej aksamitne bedzie nasze puree.Mozemy takze uzyc blendera. Idealem byloby ugotowanie puree na parze. Gdy warzywa gotujemy w wodzie, wywar mozna wykorzystac do zrobienia zupy lub sosu.Polowa cennych mikroelementow zostaje wlasnie w wodzie z gotowania. Smacznego! Porcja 100 g zawiera:weglowodany 11,2 ,bialko 2,02, tluszcz 1,39, kcal 68 ,cholesterol 4 g,blonnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc do zupy lub sosu.Ja co prawda nie posiadam parowaru ,ale mam bardzo fajna wkladke do gotowania na parze.Wykonana jest ze stali nierdzewnej i rozklada sie ,takze pasuje i do malego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spozycia lub do ustawienia w spizarni lub piwnicy.Wlasnie w ten sam sposob przygotowujemy ogorki kiszone na zimowe zapasy.Dzieki wlasnym kiszonym ogorkom mozemy w zimiej delektowac sie przepyszna zupa ogorkowa.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!objawy stresu. Cukinia jest bardzo lagodna w smaku i lekkostrawna.Jest warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozbawione zapachu odrzucamy.Przechowywac w zakreconym sloiczku lub puszce.Zachowaja wtedy trwalosc do nastepnych zbiorow. W tradycyjnej polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zastosowanie w calej kuchni srodziemnomorskiej.Tam tez wyrosle ziolko ma o wiele intensywniejszy aromat niz wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie. Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorow,pizzy oberzyny,cukinii,zup ziemniaczanych i duszonych mies,glownie jagnieciny i cieleciny.Dodaje sie do farszow i zapiekanek.Swieze liscie podkreslaja smak owocow morza.Harmoniuzje z wiekszoscia ziol srodziemnomorskich.Wchodzi w sklad mieszanki ziol prowansalskich. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!