zupa - 39353 przepisów (strona:2063/2624)

Imbirowa zupa krem z kurczaka i kukurydzy 185

oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz  do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 168

resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę. Nie jest to trudne zadanie, o ile te resztki to na przykład mięso, a nie zupa. Bo co wymyślić z żuru, który został z dnia poprzedniego. Zawsze można go nazwać "żurek na bis" i po prostu zjeść dwa dni z rzędu. I tak było dziś

BaRepas
Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 186

wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich ale czasem np. gdy jemy zupę nie mam wyboru. Tak też stało się i wczoraj. Sięgnęłam tym razem po przepis sprytny i szybki z "Gotuj sprytnie jak Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa jarzynowa z łazankami 156

szybko. Zupka! Ostatnio mam fazę na zupki. Ta będzie i prosta i pyszna i syta. Składniki Makarony Polskie łazanki mieszanka jakichkolwiek mrożonek- 9 sładników , 7 składników, lub mrożonki na zupę. Oliwa z oliwek cebula śmietana sól,pieprz,bazylia,koperek do posypania Ugotuj warzywa do miękkości, osobno ugotuj łazanki. Odcedz łazanki przelej zimną wodą. Gdy warzywa będą miękkie ,dodaj kilka listków

Z Kuchni Do Kuchni
Warkocz z nadzieniem brokułowym 340

drożdży 125ml mleka łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Farsz: brokuł por 8-10 pieczarek 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka) 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów sól, pieprz, zioła prowansalskie   Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 188

współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska". I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim

Z Kuchni Do Kuchni
Gniazdka makaronowe 278

wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól   Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory  przyprawa do kurczaka masło do smażenia

Czerwona Porzeczka
Pasta z chilli 260

jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka

PastelFood
Kurcze pieczone 343

coś się piecze. Dziś podany z gotowaną marchewką. Dlaczego tak? U nas w domu ziemniaków się raczej nie spożywa i o ile nie robię domowych frytek lub nie gotuję zupy, ziemniaki są w mojej kuchni nieosiągalne.  Potrzebne nam (na 2 porcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka - 4 spore marchewki - 2 łyżki oleju - przyprawa do kurczaka złocista - curry - majeranek - pieprz - czosnek

W poszukiwaniu inspiracji
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 158

utrzymaniu szczupłej sylwetki-100 g ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 166

śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego

BaRepas
Sposób na miąższ z sokowirówki - Pyszne ciasteczka 217

zostaje miąższ, z którym czasem nie wiadomo, co zrobić. Jedni wyrzucają (co jest wielkim błędem ! ), a inni (tacy, jak ja :-), znajdują dla pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zofiana
Schab pieczony 208

mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy

Kuchcik gotuje
Gotujemy brokuł - różyczki w szybkowarze 724

Prawidłowo ugotowany brokuł ma intensywny, zielony kolor, nie rozpada się, jest jędrny i chrupki. Wywaru z gotowania nie wylewaj. Możesz go wypić lub wzbogacić nim smak zupy.  Uwaga: Brokuły szybko więdną i tracą chlorofil (zaczynają żółknąć). Przechowywane w chłodnym miejscu wytrzymają max. 3 dni. Kupując brokuł, zawsze wybieraj jędrny, intensywnie zielony (czasem lekko fioletowy

Szybko Szybkowar
Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze 1150

wzbogacić smakiem różnorakich ziół (świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami.  Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas

Szybko Szybkowar