zupa - 39749 przepisów (strona:2062/2650)

Fasola wrzawska 181

teren położony wokół zbiegu Sanu i Wisły. Wizyta we Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 155

Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze  danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 144

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie firmy w Laskach Koszalińskich, gdzie oglądaliśmy przechowalnię sadzeniaków. O ziemniakach opowiadał Pan Krzysztof Korolewicz. Ciąg

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 151

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 156

podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami  zastawa

królestwo garów
5 ćwiartka podroby 162

wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych   sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej krupnik zupa z gęsi z zacierkami żurek na płuckach

królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 166

dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem . zastawa

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 130

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 146

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 121

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 144

extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva

królestwo garów
szybkowar-karkówka pikantna do chleba... 212

Składniki: karkówka 1,2 kg, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżeczki, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 5 łyżek, woda 1 szklanka nie tłusty kawał karkówki bez kości umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym olejem z przyprawą w płynie natrzeć dobrze mięso, paprykę wędzoną Royal Brand wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
klopsiki z fasolką i makaronem... 205

pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze z jajkiem, tartą bułką, oregano, kucharkiem, papryką i formować nieduże kotleciki smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Mini bułeczki z ziarenkami 188

ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie  tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu  ZIARENKOWO

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grzybowa z łazankami 198

Zupa grzybowa jest prosta do zrobienia, gdyż potrzebujemy dobrych, suszonych grzybów  na wywar i ...warzywek. Grzyby płuczemy, moczymy zostawiając na noc. Nie wylewamy wody z grzybów ,ale dolewamy wodę przefiltrowaną i gotujemy z marchewką startą na grubych oczkach, czosnkiem przetartym przez praskę. Możemy dodać sól albo kostkę rosołową. Dodajemy na koniec oliwę z oliwek, u mnie Olitalia od Index

Z Kuchni Do Kuchni