PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 269warzyw, - przyprawy: * pieprz czarny, (łyżka) * pieprz ziołowy, (opakowanie całe), * vegeta (najlepiej domowa, do smaku), - cebula - 75 dag - masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie). Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor
Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 264przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki
Wypisz Wymaluj
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 283Dostępne tutaj: Skworcu. "MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce. Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy
Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 226czosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę. Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy
Wypisz Wymaluj
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 203podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy go do zup. W końcu taki jeden, czy dwa małe listki - co to może zmienić? Liść laurowy przede wszystkim wspomaga trawienie . Jest to ważne, zwłaszcza przy naszej dosyć ciężkiej kuchni. Dodatkowo zawiera
My Culinary Art
Domowa kostka rosołowa 439naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny
Poezja smaku
Kolorowy sernik na zimno 987smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa) Wykonanie: Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę. 3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami dokładnie mieszając
Malinowe Pocałunki
EXPRESOWA SAŁATKA Z POMIDORÓW 499Kocham pomidory miłością bezgraniczną...cały rok i pod każdą postacią: w zupie, sosie, sałatce, na kanapce.. . dlatego też co najmniej 2-3 razy w tygodniu muszę zjeść sobie taką expresową sałatkę z pomidorków Do której potrzebuję: pomidorki 1 cebulka sól, pieprz jogurt naturalny 0% najlepiej grecki szczypiorek Jak się robi? Na pewno wszyscy doskonale wiedzą... niektórzy
Walijskie Pichcenie
SMAŻONE KURKI Z JAJKAMI CZYLI AROMATYCZNA JAJECZNICA 244Pieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :) Składniki:(na 2 porcje) 150g kurek 1 mała cebula 1 łyżka sklarowanego masła 4 jajka, roztrzepane sól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypania Wykonanie: Kurki dokładnie umyć
Walijskie Pichcenie
KLUSECZKI FRANCUSKIE 206Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :) Składniki: 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli
Walijskie Pichcenie
DOMOWY BULION WARZYWNY 200Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup czy sosów. Ja przygotowuję zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam. Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :) Potrzebujemy: 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera seler naciowy 1 por 2 cebule
Walijskie Pichcenie
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 207pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem
Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 282momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami, po jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną, ciągle mieszając. Proces jest dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion
Walijskie Pichcenie
HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE 197popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami. Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam je na sklarowanym maśle i podałam posypane szczypiorkiem jako dodatek obiadowy. Były pyyycha! Odkąd odkryłam ich smak, przestałam kupować te białe
Walijskie Pichcenie
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 404kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozrobioną wcześniej w zimnej wodzie. Jako uwieńczenie sosu dodajemy łyżkę jogurtu greckiego. Mieszamy. Do sosu przekładamy mięso i całość
Walijskie Pichcenie