zupa - 39353 przepisów (strona:2077/2624)

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 533

mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku; 1 mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 166

kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 163

głód nas przyciśnie.  Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca.   Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 201

cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii. Na szczególną uwagę zasługują glony  WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło . Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie

SzczyptaSmaQ
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 184

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.  Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas

SzczyptaSmaQ
Kasza manna z dynią, agrestem i kiwi 196

Dzieci uwielbiają takie śniadanko, które bardziej przypomina deser niż bliżej nie określoną zupę mleczną. Jest chętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4     Składniki: Dżem Łowicz z agrestu i kiwi, 2/3 szklanka puree z pieczonej dyni , 5 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 193

Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać.  Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy ). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem.  Na maśle podsmażyć plastry pieczarek

SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 198

Newella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu.  Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego

SzczyptaSmaQ
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 198

Celebrujemy obiad dwudaniowym posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć

Basia w kuchni
Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 291

skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy) - cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą  - pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy

Basia w kuchni
Chleb oliwny z botwinką 234

Chciało by się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek

Basia w kuchni
Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 162

zbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto

Basia w kuchni
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.  MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis:  sklep.) Kupisz ją tutaj: kliknij Jest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego

Wypisz Wymaluj
Sałatka z łososiem i ziarnami 208

ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie je pod tym linkiem Post Sałatka z łososiem i ziarnami pojawił się poraz

Marta Gotuje
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 173

utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł z takim cudem..  wystarczy np.zalać potrawę wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można  ugotować warzywa, kaszę, ryż, makaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami...na początek przedstawiam Wam rybkę..pomysł i przepis z książeczki dołączonej do tego Cudu..U mnie okazało się

Moje domowe kucharzenie