zupa - 39353 przepisów (strona:2042/2624)

Niedzielna kawa o smaku kokosowym 141

Dziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się

Weekendy w domu i ogrodzie
Żółta sałatka 349

mojej kuchni dziś obowiązują jednolite kolory :) Była zielona zupa, teraz żółta sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u Koleżanki. Dla odświeżenia dawnych dobrych czasów zapisuję ją tutaj ku pamięci. Jest bardzo szybka w wykonaniu i świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy. żółta sałatka na drugie śniadanie Składniki: 4 jajka 20 dag żółtego sera, raczej bez dziur puszka ananasa

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA JARZYNOWA 198

wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 169

mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi

CookYourself
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 130

kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego

dom-agi.pl
Grzanki czosnkowe 146

Trudno je nazwać potrawą, choć same w sobie są wspaniałe. Aromatyczne i chupiace. Stanowią świetny dodatek do zup i sałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła)   Bagietkę kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
Biscotti z lawendą i cytryną 133

koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam pyszne biscotti. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, gdy tylko ujrzałam je na blogu Kulinarne pomyłki . Bardzo mi się takie połączenie smaków spodobało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i ziarenkami 279

mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kwiecień - kuchnia żydowska 172

żeby nie gotować koźlęcia w mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać

W kuchni wieczorem
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 176

Moja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania

Proste Potrawy
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 169

więc utworzyła się spora kolejka. Okazało się, że to najsmaczniejsze miejsce na kiermaszu! Uśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli

Pasja Smaku
Zakwas na żurek 136

pierwszy zrobiłam domowy zakwas na żurek. Teraz tydzień niepewności czy się nie zepsuje, a jeśli nie, to czy ugotowana na nim zupa posmakuje moim żurkożercom :) Do zrobienia zakwasu wykorzystałam przepis ze strony www.greencookies.pl  Składniki: 1 szkl. mąki żytniej typ 2000 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek

Czerwień i błękit
Zakwas na żurek 156

prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:)   Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Proste danie z ziemniaków 301

sąsiadka zapukała do moich drzwi. „Zobacz co ugotowałam dziś na obiad. Takie nic a fajnie smakuje.” Przed sobą trzymała garnuszek. Otworzyła pokrywkę. W środku było coś co przypominało raczej zupę mleczną niż danie obiadowe. Ale dlaczego by nie spróbować. Wylałam na talerz. Smakowało super. Faktycznie takie proste danie, może lepiej smakować niż najbardziej wykwintne. Dziś spróbowałam je sama upichcić

kulinarnajamka.blogspot.com
Domowy chrzan z cytryną 150

Wielkanoc jednoznacznie łączy się z chrzanem bo i zupę chrzanową trzeba ugotować i ćwikłę zrobić. Jakże jednak lepiej smakuje chrzan własnej roboty niż ten ze sklepu. Wcale nie potrzeba aż tyle pracy, wystarczy mieć teraz dobry blender lub tak jak ja dobrą maszynkę do mielenia mięsa z przystawka do tarcia. Fakt jest taki że wszyscy domownicy płaczą bo olejki eteryczne

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania