Hiszpański ser Queso Blanco - idealny na kanapki! 183słodkawy. Ser ten podobno też idealnie nadaje się do obróbki termicznej, bo nie topi się nawet podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Można go kroić w kostki i dodawać do zup, sosów (spaghetti), lub jako zamiennik tofu. 5 litrów niepasteryzowanego mleka 60 ml octu 1 łyżeczka soli Mleko podgrzewamy do temperatury 85-88 stopni uważając, aby się nie przypaliło. Delikatnie mieszając
Marder&Marder Manufacture
Cebulowe roladki naleśnikowe 297ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany
Wanilia i Kardamon
Zupa Grzybowa 206Jesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto
ChilliJemy
Świeża Botwinka 210tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler. Pokroić marchewkę i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz. Zaprawić śmietaną i opruszyć pietruszką i koperkiem. Uwielbiam podawane z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
ChilliJemy
OwocoweLove, czyli trochę lata jesienią 151Wiem, wiem...mamy jesień i dużo rozgrzewających dyniowych zup, sycących mięsnych dań, a ja wyskakuje z owocową letnią sałatką :) Zdradzę wam mój sekret...od 3 długich tygodni muszę radzić sobie bez kuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych
ChilliJemy
Pikantna zupa z ciecierzycy 203wszystko na niedużym ogniu wraz z koncentratem pomidorowym (ok 20 minut). Dodajemy papryki, oraz sól i pieprz do smaku. Śmietanę mieszamy z 2- 3 łyżkami wywaru i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Pyszna
ChilliJemy
Grillowana biała kiełbasa na pomidorowej kaszy gryczanej z warzywami 238mnie idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru
ChilliJemy
Zakwas na tradycyjny żurek 188przyszły zakwas miał dostęp powietrza. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, pamiętając, by co dzień całość zamieszać. Po tygodniu magiczny napój jest gotów, by powstała z niego pyszna zupa, na którą przepis podaję tutaj
Kuchenna Kontrrewolucya
Chlebowe miseczki 211ponownego wyrastania. Wyrośnięte chlebki smakujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na przedostatni poziom; pieczemy przez 20-30 minut. Przed podaniem w nich zupy, czy innego dania należy oczywiście po dokładnym wystudzeniu ich na kratce odkroić ostrym nożem "pokrywki" i wydrążyć z bułeczek miąższ. Uważając przy tym, by nie uszkodzić skórki, co mogłoby powodować
Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka z ananasem w sosie cebulowym 198przekładamy do miski i zalewamy je syropem z ananasa oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je zamarynowane do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zupę cebulową przygotowujemy z połowy ilości wody podanej w przepisie. Gotową zalewamy mięso w naczyniu, a na każdym kawałku układamy plaster ananasa. Zamknięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z brukselek 2180,5kg brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 256wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 259różowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem
Kuchenna Kontrrewolucya
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 241Kuchenna Kontrrewolucya proponuje: Po Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba --------> http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne
Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z kukurydzy konserwowej 185Szybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5
Kuchenna Kontrrewolucya