wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym(...)zupa-krem może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy
Kulinarny karnet Christopheralasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami , ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami . Jak przygotować najlepsze pierogi z kurkami? Wypróbuj nasz przepis i ugotuj dla swoich bliskich wyśmienite pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki(...)kurek z cebulką odkładamy, gdyż wykorzystamy je do posypania ugotowanych pierogów. Kurki podczas duszenia puszczą sok, więc w ciągu 5-6 minut cały płyn odparuje, kurki doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kurki drobno siekamy, dodajemy też posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy, jeśli farsz jest za rzadki możemy dodać trochę bułki tartej. Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest(...)dodać je w całości – danie będzie wyglądać bardzo interesująco! Składniki: 150 g makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie
Roślinna - blog wegański„Las w tym roku jest bardzo obfity w dary. Krzaczki jagód aż uginają się pod ciężarem wyjątkowo dużych owoców, a idąc leśnymi ścieżkami trzeba mocno uważać
Wiem co jemCzy nie macie czasem ochoty na taki tradycyjny niedzielny obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę
IzaGotujeZupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta. Czekałam z własnym przepisem specjalnie na młodą białą kapustę. Szczególnie teraz, wczesną wiosną taka zupa z nowalijkami to prawdziwa uczta dla zmysłów(...)Ugotowałam cały gar z zamiarem rozdzielenia dania na dwa obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki
Poezja Smaków - blog kulinarnykoncentrat bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego(...)suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce
Be Fit Be StrongSkładniki:400g podudzia z kurczaka bez kości3 łyżki oliwy z oliwek1 litr bulionu drobiowego1 marchew1 seler1 pokrojona w piórka cebula1 łyżka masła50g pokrojonych w paseczki suszonych
Smakowity Blog KulinarnyRybne ABC", z którego dowiemy się: jakie są najbardziej popularne ryby i owoce morza, a także każdą z nich pooglądamy na obrazku, po czym poznamy, że ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby, skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu, jak zabrać się do ryby, poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się(...)serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami
bistro mamasoczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają(...)Sól,• Pieprz.Przegotowanie:1. Spód: Dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 0,8 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny
SzczyptaSmaQPizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5
Humanistka w kuchniBigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światausłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce(...)trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki
bistro mamaBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma
Moja Książka Kucharskawielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Do garnka wkładamy posiekaną(...)wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już
ladykitchen