Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi(...)sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej
Kulinarne przygody Gatitymiejscu, duży wybór śniadań, pyszne zupy, rozmaite kawy i herbaty oraz specjalność Soffi - torty bezowe. Menu przejrzyste, zazwyczaj po parę dań z każdej kategorii. Dzięki temu jedzenie jest świeżo przygotowywane a w kuchni wykorzystywane są sezonowe warzywa i owoce. Wszystkie dania są pięknie przybrane i estetycznie podane. Obsługa miła, dbająca o klienta, znająca potrawy i sposób ich przyrządzania. Osobiście(...)Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola
Atlas SmakówDzisiaj na blogu propozycja orientalna. Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone w paski lub pół opakowania suszonych grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie
Garniec Magalieprzepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :). Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone(...)wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć
SzczyptaSmaQwszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.Przepis ten powstał w ramach projektu(...)Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:130 g czosnku1 łyżka masła60 g pietruszki120 g selera700 ml bulionu warzywnego1 prostokątny serek topionySól morskaŚwieżo zmielony pieprz4 kromki chleba tostowegoSos:½ szklanki listków natki pietruszki½ szklanki listków świeżej bazylii¼ szklanki Kujawskiego z bazylią2 ząbki czosnku½ łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatitySupergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda(...)skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane.Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę
Kulinarny karnet Christopherałakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki(...)kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować
Kulinarny karnet Christopherasosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną(...)marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą . Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY
ladykitchenJesień ubiera się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów. Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki. Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie. A jesień? A jesień jeszcze nie... Koniec(...)Marchewkowe gnocchi z dodatkiem cytryny, kuminu i tandoori masala mają nie tylko piękny kolor, ale dzięki orientalnej nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry. Jesień na talerzu niezwykle nam smakowała. Was też gorąco namawiam do takiego jesiennego spotkania z marchewką! Będzie bardzo smacznie:) MARCHEWKOWE GNOCCHI /na 2-3 porcje/ 370 g marchewki
KUCHARNIAchleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób:30 dag grochu omielanego30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie(...)łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki
ClauditteMissCookingBigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki
Apetyczna babeczkaSkładniki: kurki (2 garści) czerwona soczewica (1 szklanka) pomidory (3 szt.) suszone pomidory (20 g) cebula dymka (1 szt.) kiełki rzodkiewki (10 g) woda oliwa sól
Weganka gotujeKsięga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych(...)Fajne jest to, że pod każdym przepisem znajdziemy informację, ile w przybliżeniu potrzeba czasu na przygotowanie potrawy, na ile starczy porcji, czy można ją mrozić (oczywiście, jeśli przyrządzamy ze świeżych, a nie z rozmrożonych składników), jaka jest jej kaloryczność (niska, normalna, wysoka) oraz stopień trudności i koszt dania (tania, przeciętna lub droga). Wracając do zdjęć. Jest ich bardzo dużo
Anioszek w kuchni