zupa ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:15/34)

Chińska zupa z jajkiem 339

łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu(...)mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej

OstryKęs
Krewetki po tajsku 154

zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej kolendry Szalotkę, trawę

Gotowanie i blogowanie
Niedźwiedzie pesto 175

wirusy, grzyby i pasożyty - wspomaga trawienie - odtruwa - wzmacnia odporność - na reumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku

mojewypiekiinietylko
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 239

prawdziwej wiosny, to wykorzystałam zimne dni na rozgrzewającą zupę z boczniaków. Oczywiście wyszła rewelacyjna. Papryczka chilli, którą dodałam jest głównym wodzirejem ciepełka w żołądku. Szukałam w necie przepisu ale nie znalazłam, czyżbym była pierwsza :-))) Składniki:  250 g boczniaków ] 5 ziemniaków  garść szczypiorku  porządna garść świeżej bazylii  1/2  małej papryczki  chilli   sól, pieprz(...)bulion warzywny  1 ząbek czosnku  oliwa łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i grzyby obrać, opłukać pokroić w grubą kostkę. Może być niedbale, bo i tak trafią w szpony blendera. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem - ok 2 cm . Boczniaki podsmażyć na oliwie. Dodać papryczkę, szczypiorek, czosnek. Dusić ok. 2 min.następnie przełożyć do garnka z ziemniakami

pieprzny smaczek
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 177

barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku(...)kością,    - 5 ziemniaków    - 2 marchewki    - 1 pietruszka    - kawałek selera    - biała część pora 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część

Apetyczna babeczka
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM 211

Zupa Grzybowa , także koniecznie zajrzyjcie do przepisu, który mimo, iż prezentuję go Wam w Świątecznych klimatach - jest jak najbardziej aktualny w całym sezonie grzybowym, jak również poza nim :) Smacznego! SKŁADNIKI (na 3-4 osoby): 800 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 200 g chudego boczku (użyłam surowego, wędzonego) 1 duża cebula 300 g świeżych grzybów

Słodko-Słony Świat Ilony
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 227

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki(...)mięsa wieprzowego100 g świeżego szpinaku, bardzo drobno posiekanego4 szczypiorki z dymek drobno pokrojone4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęłyżeczka przyprawy 5 smaków2  - 3 łyżeczki sosu sojowego przygotowanieW dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki

Stare Gary
Zupa pomidorowa z warzywami 125

Zupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3  Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku(...)mniejsze kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka. Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Drobiowy gulasz z dynią i kurkami 159

Kupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś

Ewa w kuchni
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 173

ryżowego (opcjonalnie) przyprawy: 1 łyżka nasion kolendry, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka plasterków świeżego imbiru, 2 plasterki świeżej kurkumy (opcjonalnie), 2 duże ząbki czosnku, kawałek ostrej papryczki według uznania cebulka dymka ze szczypiorkiem (lub zwykły szczypiorek) do podania Grzybki mun przełożyć do miski, zalać dużą ilością gorącej wody(...)Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, ewentualnie solą i pieprzem, dodać olej (jeśli używany był rosół nie jest to konieczne). Gorącą zupę rozlać

Even Better Food
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 193

świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami

karmelowy
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 160

grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż(...)minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni. 4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj. 5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane. 6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem. Udekoruj gałązką lubczyku. Dla osób lubiących konkretną zupę:  dodajcie

AZgotuj!
Bitki schabowe w sosie grzybowym ze szmaciakiem 227

Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam(...)ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie siedzunia bo suszy się szybko a później w potrawie jest jędrny i bardzo aromatyczny. Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam

Smaczna Pyza
zupa z czerwonej soczewicy, pieczarek i pora 162

rozgrzewamy i  wrzucamy pieczarki smażąc je na sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy  przez trzy minuty, a następnie zalewamy  bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy  obrane i pokrojone(...)ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii. Na koniec przyprawiamy solą ( jeżeli posolimy wcześniej, to soczewica stwardnieje),  dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę  i  nakładamy zupę na talerze

Miód i pieprz