obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka(...)minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego
Stare Garypuree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól(...)łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą
Moniki Smakołykiporcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy
Quinoa Raz!przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki(...)patelni z dodatkiem masła i soli. Kaszę gryczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do żaroodpornych naczyń np. 17/12 cm (można przygotować w jednym niewielkim naczyniu). Kaszę zalewamy zupą grzybową PROFi, dodajemy po kilka ziaren pieprzu marynowanego i mieszamy. Dodajemy podsmażone pieczarki i doprawiamy pieprzem zielonym. Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Przykrywamy papierem do pieczenia
Moniki Smakołykizłotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego. Ja robię ją z krewetkami i bez mleczka kokosowego. Dodaję ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym. Imbir (po lewej) i galangal Składniki (na średniej(...)dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie
W SMAKususzone obowiązkowo wylądują w wigilijnej zupie grzybowej, ale póki co , z tych świeżych ugotować trzeba koniecznie zupkę. Składniki: 1 kg podgrzybków i prawdziwków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz listek laurowy 3 ziela angielskie 3 pieprze ziarniste pół szklanki smietany 18% 4 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Grzyby oczyszczamy , mniejsze zostawiamy w całości większe przekrajamy(...)cebulę i wrzucamy grzyby, podsmażamy do zrumienienie cebulki. Do garnka wlewamy 3 litry bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewke z pietruszką pokrojone w plastereczki. Gotujemy ok. 15 minut,dodajemy podsmażone grzyby i cebulkę, Dodajemy listek, ziele angielskie ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 20 minut. Śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z zupy, po czym wlewamy do garnka
Z Majeczką w kuchnibulionowa grzybowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Gotować
Di gotujesposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki(...)pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyławiamy z wody (nie wylewamy jej!) i kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi
Poezja smakuopakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki(...)głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka, w którym smażyłeś/łaś grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie
greenscarfCentralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!borowikami. Dzisiaj zrobiłam smalec, zgodnie z planem, ale grzybów zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka(...)pieprz świeżo mielony • 1 mała cebulka • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Udko i kawałek pora zalać zimną wodą. Zagotować. 2. Kaszę wsypać do szklanki, wypłukać, dodać do gotującego się wywaru. 3. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić na kawałki i dodać do wywaru. 4. Doprawić solą i pieprzem. 5. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. 6. Dodać
W mojej kuchni„Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się
Wiem co jemWakacje to czas grzybobrania. Ja uwielbiam zbierać grzyby, niestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: • 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) • 1 cebula • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera(...)maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. • Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamsól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenieniedzielę kuchnia orientalna. Jedząc tę zupę poczujecie się, jak byście byli w Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: • 5 sztuk świeżych grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka(...)czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu z kurczaka • 4 duże krewetki • 1/2 fileta z kurczaka • garść świeżej kolendry • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Rozgrzać masło, dodać pokrojone w paski grzyby i w drobną kosteczkę imbir, czosnek i papryczkę, podsmażyć. • Paprykę pokroić w paski, pomidora spażyć, obrać
To co kocham