zupa ze świeżych grzybów - 1000 przepisów (strona:12/67)

Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 294

coś dobrego ze świeżo zebranymi skarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów

Smaczna Pyza
Krupnik z grzybami 152

Jesień już za rogiem, dni coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy. Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami

Smaczny zeszyt
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 202

  Odkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w

Smaczne Zdrowe
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 258

zimy trudno jest odtworzyć na talerzu smaki wiosny i lata. Mrożonki nie oddadzą pełni smaku świeżych nowalijek i letnich owoców. Natomiast smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w suszonych prawdziwkach, podgrzybkach i maślakach. :-) Dziś prezentuję zupę grzybową z suszonych grzybów. Dobrze smakuje zarówno z makaronem jak i z kromką chleba. 1 szklanka suszonych grzybów

Szefowa kuchni
Zupa z prawdziwków 115

Prawdziwki czy borowiki szlachetne ? Bierzemy w ciemno i te i tamte. To dla nas król grzybów leśnych. Innymi też nie gardzimy, bowiem też są pyszne. Preferujemy

R'n'G Kitchen
Zupa ze świeżych maślaków. 207

W tym roku grzyby obrodziły , że ho ho... Grzechem byłoby tego nie wykorzystać , tak więc i ja udałam się do lasu a ilość zebranych grzybów ucieszyła

Radość kipiąca uśmiechem.
Grzybowa zalewajka 244

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)4 ziemniaki,Grzyby leśne (świeże albo suszone)Cebula (1 duża, lub 2 małe),3 ząbki czosnku,2 liście laurowe,3 Ziela angielskie2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smakususzony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek(...)Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować jeszcze przez

Bon Appetit Małgorzaty
Restauracja Ale Gloria | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 163

Restauracja Ale Gloria w Warszawie to miejsce sygnowane nazwiskiem samej Magdy Gessler. Miałam okazję już kilkukrotnie pojawić w restauracji i za każdym razem spróbowałam czegoś nowego

Kuchnia Bazylii
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 634

1 op ciasta francuskiego 500 g grzybów świeżych lub mrożonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby

Gotowanie jest łatwe
Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 208

siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę(...)garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć moc palnika i gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Tom Yum z kurczakiem 429

Tajlandii dzielą nas tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże, jak u nas pieczarki. W Europie są one dostępne suszone lub w zalewie (w puszkach). Mi udało się kupić te drugie. Pochwiaki(...)małym ogniu jeszcze 20 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z przestudzonych podudzi i przepołowione pochwiaki wyjęte z zalewy (jeśli użyjecie tych suszonych, wcześniej je namoczcie i dodajcie do zupy wcześniej - żeby zdążyły się ugotować). Na koniec wlewamy  litr mleka kokosowego (lepiej wybrać takie, które nie zawiera emulgatorów lub innych zbędnych dodatków) i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy

W SMAK
Wigilijna zupa grzybowa. 349

     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą, tradycyjną, polską, Wigilijną zupę grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z

Rozpustne gotowanie
Grzybowo - serowa zupa krem ze słodką wędzoną papryką 272

zajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego.Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli  kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki  1 łyżeczka(...)grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak

Apetyczna babeczka
Zupa grzybowa aksamitna 216

Wykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza(...)Szalotki obieramy i kroimy je – nie bardzo drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnek wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby, stawiamy garnek na gaz i pod przykryciem doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy grzyby suszone pod przykryciem, na małym ogniu, około 25 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka dwie kostki bulionowe, mieszamy do rozpuszczenia. Na patelni

Karo in the Kitchen
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 246

   Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania