zupa ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:17/34)

Zupa pieczarkowa Prezydentowej 207

byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek(...)ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa z opieniek 153

Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona -jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos z roladą 181

Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej

Humanistka w kuchni
Grochówka z kapustą kiszoną 177

Niedawno sobie o niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól(...)pokrojony w kostkę boczek, lekko przesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak

Kuchnia Pokoleń
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 193

głosach sprzed kilku miesięcy, bowiem we wrześniu zmienił się szef kuchni, którym jest teraz Sebastian Olma , znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef. Czego spróbowałam? Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały(...)dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było mięciutkie. Zupa rybna z krewetkami

Kuchnia Bazylii
Zupa grzybowa zabielana. 145

porcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej(...)wody. Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Mrożone duszone maślaki 135

świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb(...)data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu

Kuchnia domowa Ani
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 278

zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy(...)kością 8 łyżek dobrego sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 6-7 dużych ząbków czosnku 50g świeżego imbiru 6 goździków 5-6 gwiazdek anyżu 1 papryczka chili, suszona 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 6-7 suszonych grzybów shitake albo garść grzybów mun wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 1 mała laska kory

Karo in the Kitchen
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 202

niego uwagę ,ze względu na smak i wygląd , a także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny(...)height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren

Ogrodnik w podróży
Bigos 193

Jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat

Smakołyki Asi
chłodnik z buraków 224

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny

na gazie
Bulion warzywny z pieczarkami 189

małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się(...)części pora 250 g obranej marchewki 200 g obranej cebuli 200 g obranych pieczarek 100 g selera naciowego 3 listki laurowe pół małego pęczka z natki pietruszki 3 gałązki świeżego tymianku 2 litry wody   Przygotowanie bulionu warzywnego: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki (najlepiej się sprawdza mandolina lub malakser, ale ja tym razem pokroiłam wszystko moim ulubionym nożem santoku

Moja Delicja
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 198

wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe(...)duża cebula 2 łyżki masła półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych pieprz 200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam  TUTAJ ! pęczek świeżego koperku do posypania opcjonalnie grzanki Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby usunąć np.piasek. Moczymy na noc w niewielkiej ilości wody- ja użyłam wody zródlanej ze studni mojej babci

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa chińska z kurczakiem 228

wykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka(...)już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje

Kuchnia Pokoleń
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 239

jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam .Zaczynamy : Składniki:około 1 kg wołowiny40 gr suchych porcini400 ml bulionu wołowego200 ml śmietany1 łyżka mąkipieprzszczypta szafranu oliwa Wykonanie:Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy.Wołowinę- myjemy(...)cienkie plasterki.  Rozgrzewamy na woku lub na patelni teflonowej 1 łyżkę oleju i niewielkimi porcjami smażymy z dwóch stron mięso - nie dłużej niż 2 min. Doprawiamy pieprzem- najlepiej świeżo zmielonym.Odkładamy do miski. W garnku  rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy mięso i grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy , rozrabiamy śmietanę z mąką- dodajemy do sosu . Dodajemy

Smaki Edyty