zupę z kurek z karmelizowanych porem. Przygotujcie, karmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami. Zupa z kurek z karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por. Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte(...)pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy 3-4 minuty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgroszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy orientalnej z warzywami ! Kolejnym składnikiem tej zupy rybnej była też mieszanka(...)morza. Ostatnio w jednym z marketów odkryłam mieszankę rybną (morszczuk, łosoś, rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam się, zupa była pyszna. A dodatek słodkiej śmietanki, świeżego koperku i pietruszki zrobił swoje. Zupa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1 op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu(...)mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można
Poezja smakuTarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się(...)innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol
SzczyptaSmaQmiękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka. Zasada lepienia uszek(...)ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały. Kiedy się zamrożą pochować do torebek foliowych i potem przed
upichcicsycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności(...)które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle
Brzuszki Łakomczuszkitylko o wypiekach, to proponuję Wam sprawdzony przepis na flaczki z boczniaków. Może boczniak nie jest tak popularny, jak pieczarka, ale ze względu na swoje zalety zaliczany jest do grzybów o właściwościach leczniczych. Dlatego ta potrawa, moim zdaniem, jest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera(...)wsypałam mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie, zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokwasów tłuszczowych. Dzięki swoim zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą(...)oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni
mojewypiekiinietylkoworeczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. 4. Czosnek niedźwiedzi suszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego Liście czosnku dokładnie płuczemy i osuszamy. Suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Należy uważać, aby liście nie pożółkły, bo staną się bezwartościowe. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam. Jadalne kwiaty czosnku niedźwiedziego mogą być piękną ozdobą potraw. Przetwory z czosnku niedźwiedziego pozwolą(...)skorzystać, tym bardziej, że dostarcza nam składników odżywczych w okresie, kiedy brakuje naturalnych witamin i świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoznów zabieram Was do Tajlandii! ( taki, tak, wiem, że to lubicie! ). Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii. Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego. Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca(...)łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól – do smaku * świeża kolendry SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 300 ml wody
Ostra na Słodkobloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro(...)Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami i bakłażanem - gotowaniena102 z bloga Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiemMakaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa GotujeMakaron
Chilli Czosnek i Oliwaporanku, zielony-niekończący się dywan trawy. Pachnące lasy pełne grzybów. Czyste powietrze, szczęśliwi ludzie, którzy pracują ciężko, a efekt ich pracy- dziś na moim stole. To nie bajka. To tradycja, którą szanują już nieliczni. Tradycja produkcji sera korycińskiego. Jak wygląda produkcja sera korycińskiego? Ser wytwarzany jest ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego zaraz po udoju. Mleko użyte do produkcji serów(...)wzmacniaczy smaku. Prawdziwy. Zatęskniłam, stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej
Z Kuchni Do Kuchnipierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw
Szybko Tanio Smaczniezakończenie tego wyjątkowo smakowitego dnia, mamy dla Was przepis na moją ukochaną zupę wigilijną, czyli grzybową. To jest ta zupa, na którą czekam przez cały rok, bo w moim domu gotuje się ją wyłącznie na Wigilię. Tym razem proponujemy podać ją w towarzystwie bardzo zdrowej kaszy jęczmiennej. W Polsce przed laty jadało się mnóstwo kasz i dodawano je niemalże(...)pewno zdrowsza i lżejsza, a jakże przecież nadal pyszna! Lekka grzybowa z kaszą (ok. 3 litry) 200 g potrawy: Energia – 79 kcal, Białko – 2,6g, Tłuszcz – 2,6g,Węglowodany – 13,3g, IG – 26 2 spore garści suszonych grzybów leśnych duża szklanka grzybów leśnych mrożonych lub świeżych 2 średnie cebule olej rzepakowy/oliwa z oliwek włoszczyzna (2-3 marchewki, pietruszka
Przepysznik - BLW i nie tylkowywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup(...)czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na dobry krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na żeberkach z pęczakiem (zupa z kaszy) : Składniki: 1 pasek żeberek, sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię