„Malinowy Bzyk” – smaczny posiłek w drodze powrotnej z Warszawy 291miłośniczka i badacz tajemnic żurku na zakwasie nie omieszkałam spróbować miejscowej wersji podanej w wydrążonym chlebku. Zupa była gorąca, sycąca, dobrze doprawiona i zawierała wszystko, czego od niej oczekiwałam. Mąż wybrał ( co mu się rzadko zdarza ) grzybową z mrożonych zapewne grzybów. Grzyby faktycznie w niej były a razem z pozostałymi składnikami okazała się naprawdę smaczna. Na drugie danie zaserwowałam(...)sobie sandacza w sosie grzybowym z dodatkami. Spory filet, dobrze sprawiony i prawie bez ości, wysmażony jak należy. Wszystko świeże i ładnie podane. Mój miły zafascynował się podrobami – cynaderkami w sosie. Nie często spotyka się je w restauracjach, ale jeśli są zwykle można liczyć na ciekawy kulinarny eksperyment. Tu cynaderki były klasyczne, podane bardziej jak gęsta zupa. Były smaczne
Smaki Ewy
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 248sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego. opcjonalnie: różowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ - grzanie góra/dół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby gotujemy pod przykryciem(...)barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu. Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie roztartym w palcach
cool and minty
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 146Sajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne
Moja Książka Kucharska
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 322Bardzo delikatny drobiowy bulion, pikantne dodatki, góra aromatycznego szczypioru i soczyste mięso kurczaka. W Korei ta zupa podawana jest najczęściej w lecie – jest pobudzająca, lekka i
Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana 5 grzybków 246Ziemniaki i grzyby to zawsze dobre połączenie. Sprawdza się w wielu potrawach. Zupę grzybową lubię najbardziej właśnie z ziemniakami, a wszyscy przecież wiedzą, że sos grzybowy
Smaczna Pyza
Rozgrzewająca zupa z kaczki 166jest...Naturalne sposoby nigdy nie zawodzą. W każdym razie, zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka. Składniki 1 filet z kaczki 1 duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski) 75 g ryżu thaibonnet mielona kozieradka natka pietruszki Przygotowanie
R'n'G Kitchen
Krem borowikowy 165Propozycja na dzisiejszy obiad to krem z borowików. Jest to pyszna, aksamitna zupa, którą pokochają nie tylko zapaleni grzybiarze. Polecam podawać ją ze świeżo posiekaną pietruszką
Czekoladowa muffinka
Wigilijna zupa grzybowa 137Prosta i smaczna zupa grzybowa , której nie powinno zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ugotowaniu jej nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, dlatego można ją robić w trakcie przygotowywania
niecodziennikpary
Zupa tajska. 397pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba(...)kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry
Brzuszki Łakomczuszki
Aromatyczna zupa z makaronem ryżowym 208Pyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces. Do dzieła
wiecejwarzyw.pl
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA 217Składniki: 1 szklanka grzybów suszonych 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 duże pietruszki 3 marchewki 1 mały seler kawałek pora 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki śmietany słodkiej sól pieprz makaron do zupy Sposób przygotowania: Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie(...)maśle, dodać mąkę, wymieszać, zalać szklanką wywaru i jeszcze raz wymieszać. Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz śmietaną. Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, zalać zupą i przybrać świeżą, posiekaną natką pietruszki
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Domowy smalec z grzybami 191wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku Sól, pieprz
Tradycyjna Kuchnia
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 234Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich(...)krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli
Tajskie smaki
Krem z cukinii 158cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych, 2 łyżki ziaren słonecznika Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać grzyby suszone ( pokruszone), przesmażyć, następnie dodać cukinię, poddusić, zalać bulionem. Gotować aż cukinia(...)będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć przez sito. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Zupę można podać w wydrążonych cukiniach. Podawać posypaną prażonymi pestkami słonecznika. zastawa
królestwo garów
Kulajda. 207się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest(...)pęczek koperku po jednym jajku (bardzo świeżym!) na osobę Wykonanie: Z mała i mąki przygotować w garnku zasmażkę. Wlać bulion i energicznie mieszać trzepaczką do całkowitego rozprowadzenia. Dodać dolne części łodyżek koperku, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu 20 - 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno. Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić
zadanie-gotowanie