reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds czy innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio(...)indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii
ClauditteMissCookingNadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie
zobacz ich smakzioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie. Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal. Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien(...)owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie, że łyżka (25 g) majonezu to aż 166 kcal! Dla porównania łyżka jogurtu
Powiedz dietom niePrzepis na te wyjątkowe cudeńka mam od sąsiadki, pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po
Rozpustne gotowanieduże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 3-4 grzyby suszone. Zostawiamy zupe na kuchence niech się cały czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę(...)zupy ale okazał się niejadalny – zupa smakowała jak prażynki bekonowe i powodowała bardzo spekatakularne doznania żołądkowe.. . A jak i z czym podać żur? Od święta podajcie go w specjalnym chlebku do zupy (pamiętajcie żeby przed wlaniem do niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój
Kulinarna PatilogiaDawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazwykłej, zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone(...)wszystkiego! I nie skłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam
Zdrowie na języku :PTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w
Apetyczna babeczkaszczęście Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem(...)czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Po obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków. Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś
Apetyczna babeczkaRosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji(...)przy świeżym mięsie. Rosół dochodził powoli, ładniej pachniało w kuchni i ogólnie był smaczniejszy, co stwierdziły dzieci i mąż. Ale co to jest ozonowanie?? Ozonowanie jest to sposób przeprowadzania dezynfekcji (pomieszczeń, żywności) za pomocą ozonu, który ma silne właściwości utleniające. Ozonowanie jest ekologiczne, bezpieczne, działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo. Ozon usuwa zapachy np. odór papierosowy, usuwa zarodniki grzybów tworzących
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać przy wypieku pieczywa. Z powodu mocnego smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej(...)Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego
Karo in the KitchenWywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew(...)tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku, a jeśli macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje
Karo in the KitchenJak każdy chory na celiakię muszę dbać o regenerację jelit, mam więc zalecone picie wolno warzonego bulionu na kościach. Robię go raz w tygodniu i czasami
Quinoa Raz!dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego(...)patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek
BaRepas