Staropolska ściągawka wigilijna 232definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. postny(...)był dawniej podawany jako jedyny posiłek w dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki - znana od dawna potrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką
Tradycyjna Kuchnia
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 235też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek do zup. My jednak najbardziej lubimy świeżo upieczony, ciepły groszek, który jest smaczniejszy od kupnego. Poniższy przepis na groszek ptysiowy jest na porcję dla 5-6 osobowej rodziny. Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czerwony barszcz 181Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar
na gazie
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 247Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty
Mieszam w Garnku
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 262byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek(...)ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam
Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa z opieniek 189Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona -jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos z roladą 210Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej
Humanistka w kuchni
Ramen 280Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin
mojewypiekiinietylko
Ramen 340Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin
mojewypiekiinietylko
Szpinakowa z pierożkami tortellini 184Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów
Kuchnia w czekoladzie
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 175Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny
Kulinarny S.O.S.
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 175Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny
Kulinarne S.O.S.
Gulasz z pieczarkami 195Gulasz z pieczarkami to pyszne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Sycący gulasz zawiera mięso, grzyby, dużo warzyw i aromatyczne przyprawy. Do zrobienia gulaszu najlepiej
Gotuj w domu
Grochówka z kapustą kiszoną 206Niedawno sobie o niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól(...)pokrojony w kostkę boczek, lekko przesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak
Kuchnia Pokoleń
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 236głosach sprzed kilku miesięcy, bowiem we wrześniu zmienił się szef kuchni, którym jest teraz Sebastian Olma , znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef. Czego spróbowałam? Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały(...)dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było mięciutkie. Zupa rybna z krewetkami
Kuchnia Bazylii
Zupa grzybowa zabielana. 179porcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania : G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej(...)wody. Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarne