zupa ze świeżych grzybów - 1000 przepisów (strona:42/67)

Przepis na kapuśniak Christophera. 196

łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą,  jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki(...)kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy  i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Chlebowy pudding z grzybami 162

Prosta zapiekanka z chleba i grzybów to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Danie najlepiej przygotować wieczorem – 20 minut roboty – i upiec następnego dnia. Czas

Niedzielny kucharz
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 252

Uwielbiam rosół. Najlepszy jaki jadłam robi moja mama, a ja uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry

Quinoa Raz!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 149

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Obiad gotowy
Zupa bryndzowa 372

sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną(...)marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Zupa z kurkami, cieciorką i pstrągiem 164

Lekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie

Karczma Honorietty
Jesień na talerzu. Z marchewki. 224

Jesień ubiera się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów.  Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki.  Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie.  A jesień? A jesień jeszcze nie...  Koniec(...)Marchewkowe gnocchi z dodatkiem cytryny, kuminu i tandoori masala mają nie tylko piękny kolor, ale dzięki orientalnej nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry.  Jesień na talerzu niezwykle nam smakowała. Was też gorąco namawiam do takiego jesiennego spotkania z marchewką! Będzie bardzo smacznie:) MARCHEWKOWE GNOCCHI /na 2-3 porcje/  370 g marchewki

KUCHARNIA
Zupa dyniowa z papryką i grochem 243

chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób:30 dag grochu omielanego30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie(...)łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili

Apetyczna babeczka
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 170

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego

Kuchnia MagdaLeny
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 272

1. Sekret udanego piernika Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby

Ciastka - domowe słodkości
Flaczki wołowe z grzybami 213

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki

ClauditteMissCooking
Bigos domowy 255

Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki

Apetyczna babeczka
Zupa pomidorowa z kurkami 187

Składniki: kurki (2 garści) czerwona soczewica (1 szklanka) pomidory (3 szt.) suszone pomidory (20 g) cebula dymka (1 szt.) kiełki rzodkiewki (10 g) woda oliwa sól

Weganka gotuje
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 260

Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych(...)Fajne jest to, że pod każdym przepisem znajdziemy informację, ile w przybliżeniu potrzeba czasu na przygotowanie potrawy, na ile starczy porcji, czy można ją mrozić (oczywiście, jeśli przyrządzamy ze świeżych, a nie z rozmrożonych składników), jaka jest jej kaloryczność (niska, normalna, wysoka) oraz stopień trudności i koszt dania (tania, przeciętna lub droga). Wracając do zdjęć. Jest ich bardzo dużo

Anioszek w kuchni
Barszcz biały z grzybami mun 199

                                      A to trochę inna wersja popularnego barszczu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania