zupa ze świeżych grzybów - 1000 przepisów (strona:34/67)

RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 241

zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili(...)czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony

Ostra na Słodko
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 206

stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy(...)małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody

Pyry na Gaz
Grzybowa 233

Przyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale

Życie zaczyna się w kuchni
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 177

Kiedy na wykwintne obiady nie ma czasu, trzeba pomyśleć o czymś szybkim. Szybkim, nie znaczy pozbawionym smaku. Wystarczy kilka dobrych składników, a możemy uraczyć nasze podniebienie

Raj dla Podniebienia
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 237

małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda swój smak do zupy i porządnie rozmięknie. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy solą, świeżym pieprzem (jeśli dodajemy w razie potrzeby zachowany zakwas aby bardziej zakwasić zupę

Right Behind The Kitchen
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 324

Jak przygotować wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób? Nie jest to takie trudne! W dzisiejszym wpisie mam dla Was gotowe menu, które możecie wykorzystać przygotowując

Poezja smaku
Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup 245

Dziś przedstawiam coś lekkiego na te ciepłe dni. Pyszna i aromatyczna zupa w stylu tajskim na mleku kokosowym z łososiem i boczniakami z pewnością zadowoli amatorów

karmelowy
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 211

Podczas mojego wiosennego pobytu w Madrycie odwiedziłam sklepik z hiszpańskim szafranem i zaopatrzyłam się w niewielki słoiczek tej szlachetnej przyprawy. Polecam to miejsce jeśli wybierzecie się

Quinoa Raz!
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 356

uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie ich w miseczce, zalanie wrzątkiem i pozostawienie na godzinę. Po tym czasie grzyby pokroiłem w mniejsze, ale niezbyt małe kawałki i przełożyłem wraz z wodą, którą były zalane na głęboką patelnię(...)zeszkliła. Kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodałem do gotującego się wywaru z grzybów. Dodałem do niego również łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość nadal gotowałem, aż do czasu, kiedy ilość płynu w głębokiej patelni uległa zmniejszeniu o połowę. Wtedy odlałem z patelni przy użyciu łyżki do zupy niewielką ilość wrzącego płynu i dokładnie wymieszałem go ze śmietaną 18%, a następnie

Wyprawy kulinarne
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 169

dużą ilością warzyw, z grzybami, zabielane śmietaną. Gorąca miska takiego eliksiru potrafi zdziałać cuda w chłodne dni, postawić nas na nogi, rozgrzać zmarznięte ciało i poprawić nastrój. Jesienią i zimą to mój "must have", gdy wieczory są długie i zimne na nic innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej zupy. Składniki (na 3-4 porcje(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni

Mango Papaja
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 224

kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka(...)bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej natka pietruszki sól pieprz świeży tymianek W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy do czasu, aż ziarenka pęczaku pokryją się tłuszczem.  Wlewamy do kaszy 1/3 bulionu, gdy płyn odparuje wlewamy kolejną porcję bulionu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 222

Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten

PatiGotuje
Zupa tajska z krewetkami 261

Zupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania

Pociąg Do Kuchni
Staropolska ściągawka wigilijna 232

definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. postny(...)był dawniej podawany jako jedyny posiłek w dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki - znana od dawna potrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką

Tradycyjna Kuchnia
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 235

też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek do zup. My jednak najbardziej lubimy świeżo upieczony, ciepły groszek, który jest smaczniejszy od kupnego. Poniższy przepis na groszek ptysiowy jest na porcję dla 5-6 osobowej rodziny. Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czerwony barszcz 181

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie

Proponowane wyszukiwania