zupa ze świeżych grzybów - 1000 przepisów (strona:36/67)

Zupa grzybowa zabielana. 179

porcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej(...)wody. Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Mrożone duszone maślaki 169

świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb(...)data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu

Kuchnia domowa Ani
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 311

zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy(...)kością 8 łyżek dobrego sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 6-7 dużych ząbków czosnku 50g świeżego imbiru 6 goździków 5-6 gwiazdek anyżu 1 papryczka chili, suszona 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 6-7 suszonych grzybów shitake albo garść grzybów mun wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 1 mała laska kory

Karo in the Kitchen
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 226

niego uwagę ,ze względu na smak i wygląd , a także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny(...)height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren

Ogrodnik w podróży
Bigos 224

Jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat

Smakołyki Asi
chłodnik z buraków 255

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny

na gazie
Jak smakuje rok Marcin Molik 174

  Ta książka zdecydowanie zasługuje na uwagę, bo jedzenie tego co akurat w danej porze roku jest dostępne leży w zgodzie z naszą naturą i sprawia

Cynamonowe szczęście
Paluchy drożdżowe z grzybami 141

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje

Tajemnice Smaku
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 411

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie

Podróż w kulinaria
Bulion warzywny z pieczarkami 212

małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się(...)części pora 250 g obranej marchewki 200 g obranej cebuli 200 g obranych pieczarek 100 g selera naciowego 3 listki laurowe pół małego pęczka z natki pietruszki 3 gałązki świeżego tymianku 2 litry wody   Przygotowanie bulionu warzywnego: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki (najlepiej się sprawdza mandolina lub malakser, ale ja tym razem pokroiłam wszystko moim ulubionym nożem santoku

Moja Delicja
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 231

wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe(...)duża cebula 2 łyżki masła półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych pieprz 200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam  TUTAJ ! pęczek świeżego koperku do posypania opcjonalnie grzanki Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby usunąć np.piasek. Moczymy na noc w niewielkiej ilości wody- ja użyłam wody zródlanej ze studni mojej babci

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 132

Barszcz czerwony z pieczonych buraków sprawdzi się w święta i na co dzień. Świąteczny barszcz musi mieć w sobie coś specjalnego. Powinien być aromatyczny, esencjonalny i

okolicepalnika.pl
Zupa chińska z kurczakiem 263

wykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka(...)już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje

Kuchnia Pokoleń
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 275

jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam .Zaczynamy : Składniki:około 1 kg wołowiny40 gr suchych porcini400 ml bulionu wołowego200 ml śmietany1 łyżka mąkipieprzszczypta szafranu oliwa Wykonanie:Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy.Wołowinę- myjemy(...)cienkie plasterki.  Rozgrzewamy na woku lub na patelni teflonowej 1 łyżkę oleju i niewielkimi porcjami smażymy z dwóch stron mięso - nie dłużej niż 2 min. Doprawiamy pieprzem- najlepiej świeżo zmielonym.Odkładamy do miski. W garnku  rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy mięso i grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy , rozrabiamy śmietanę z mąką- dodajemy do sosu . Dodajemy

Smaki Edyty
Faszerowane pieczarki na grilla 309

pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce. Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie.  Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello(...)wykorzystać do zrobienia  carpaccio lub sałatki.  Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc

Kulinarne przygody Gatity
Ramen 326

Ja i ramen to miłość intensywna. Mieliśmy swoje wzloty, upadki. Znajomość zaczęliśmy od wzajemnych pretensji i klasycznego: „Oesuuu, fuuuuu, tłusta woda z sosem sojowym, aaa pfeeee

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania