Zupa krem z kurek 450Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Najlepsze są te świeżo zebrane, niesamowicie pachnące… Nie mogę odżałować, że w tym roku, mimo urodzaju, nie miałam jeszcze
Poezja smaku
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 287będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu(...)ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak zupy, dzięki użytym świeżym składnikom będzie mocno buraczany, przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut
MarcinChef
Zupa grzybowa z łazankami 336Jesienią taka pyszna i aromatyczna zupka z dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła(...)Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać
Ala piecze i gotuje
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 178wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy(...)kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować, aby nie ). W tym czasie nakładamy
Quinoa Raz!
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 173Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu
Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa ze świeżych grzybów 190czasu dostaję trochę od koleżanki i wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia(...)kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy
Smakołyki Asi
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 223Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano
Oryginalny smak
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 248Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach
Słodko-Słony Świat Ilony
Krem ze świeżych leśnych grzybów 190śmietanka do zabielenia (opcjonalnie) sól, świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i przesmażamy, cały czas mieszając, aż stracą połowę objętości. Przekładamy na talerz. 2. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Wrzucamy z powrotem grzyby, dodajemy ząbek czosnku i smażymy kolejne(...)minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. 4. Zupę przelewamy do miseczek, zabielamy
My Culinary Art
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 184Z powodzeniem może być na wieczerzę wigilijną. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików. Zostały mi tylko krojone. Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam
Leśny Zakątek
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 257grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę szałwii(...)sztuk) a zamiast pieczarek – pieczarki Portobello. Jeszcze bardziej można smak bulionu podbić przez dodanie połowy albo całej kostki bulionu grzybowego, która zamyka i zaokrągla całe umami z zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego
Karo in the Kitchen
Tarta z boczniakami, kozim serem i orzechami 264Pamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu ? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej , uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych
Smaczna Pyza
Pietruszka - zielona moc natury 226zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe . Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa 154Śmietankowa , delikatna , zupa grzybowa Śmietankowa zupa grzybowa to delikatna propozycja dla grzybożerców takich jak ja i moja rodzinka . Chłopcy uwielbiają jej delikatny maślano , śmietankowy smak i
Ogrodnik w podróży
Grzyby w solance na zimę 336sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance. To metoda znana od wielu lat, tak konserwowała grzyby moja babcia, oraz moja mama, tak konserwuj się grzyby w wielu(...)ogniu przez ok. 30 minut. Słoików z grzybami w solance nie wyjmujemy z garnka, zostawiamy je aż wystygną. Zimne słoiki z grzybami wyjmujemy, wycieramy słoiki do sucha i przenosimy w chłodne, ciemne miejsce najlepiej do piwnicy. Tak przygotowane grzyby po otwarciu słoika, przekładamy na durszlak i przelewamy wodą lub zagotowujemy grzyby w świeżej wodzie. Następnie przygotowujemy z nich grzybowe przysmaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię