zupa z selera - 5925 przepisów (strona:244/395)

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 237

rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej nie trzeba jej moczyć, gotuje się ją zaledwie(...)marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną zupę zblendowałam ręcznym blenderem. Przed podaniem

Smaczne Zdrowe
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 113

temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek(...)mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy

Kuchnia po mojemu
Zupa rybna 183

niedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało,  skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej(...)gotować włożyłam do niego drobno pokrojonego ziemniaka Umyte i starte warzywa jak najgrubiej starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma

Proste Potrawy
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 173

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone(...)łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki  ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę

SzczyptaSmaQ
Krupnik 117

Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na

Kulinarne Przeboje
Krem z brokułów 126

Dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele według uznania. Do gotującego się wywaru dodajemy selera i marchewkę i gotujemy kilka minut. Brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy brokuł i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Zostawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu wyjmujemy z zupy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze w niewielkich ilościach

kulinarnyswiatdomi
Rosół wołowo-drobiowy z chili 291

decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej

Zasmakuj Kuchni
Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. 184

obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe  młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy sól  pęczek koperku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rosół wołowo-drobiowy z chili 181

decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki

Zasmakuj Kuchni
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 135

szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 h, a porcja 500 g powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie

Bez Cebuli
ZUPA KOKOSOWA 139

Przyzwyczailiśmy się w Polsce ,że jemy zupę kalafiorową ze śmietaną,z koperkiem itp.Ale z tego białego kwiatu możemy wyczarować inny specjał,o wiele bogatszy niż nasza polska "kalafiorowa".Smak jest lekko orientalny i kojarzy się z ciepłymi morzami jak np.Karaiby.Dlatego zachęcam do przeniesienia się na chwilę do krainy gdzie kokosy można rwać z drzewa  ,a szum morza i gorący(...)piasek parzy nas w stopy.Zapraszam.   1 śr.kalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę gotujemy w 1.5 litra wody,odcedzamy,wywar z gotowania zachowujemy.Marchewkę,seler,paprykę czyścimy i ścieramy na tarce z dużymi otworami.Cebul

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 152

kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z kaszą pszenną 138

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa 100

Jedna z mich ulubionych zup. Bardzo łatwa w wykonaniu a  w każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową.  Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania

Wielki apetyt