zupa z selera - 5925 przepisów (strona:241/395)

Zupa z dyni - krem 164

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) spora szczypta mielonego czosnku 1łyżka  masła

W garach u Gosi
Zupa krem z pieczonych pieczarek 294

przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak. 500g pieczarek 2 cebule 3 marchewki 3 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/4 dużego selera 3 łyżki masła 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki

Szefowa kuchni
Salatka z botwiny 216

problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100 g) Zamiast klasycznej zupy botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę.  W jednej porcji  znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju

Kuchnia od dwojga
Jak zrobić obiad na przeziębienie 194

obrane i posiekane ząbki czosnku. Podsmaż wszystko, a na koniec dodaj pokrojone warzywa – ziemniaki, seler, marchew. Posiekaj także szałwie i imbir na drobne kawałki i dodaj do warzyw. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się

Codogara
Wegańskie kostki bulionowe 140

pudełka i przechowuję w zamrażalniku. Ostatnio między innymi zrobiłam takie kostki z resztki zupy cebulowej. Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej ilości 2-3 marchewki kawałek selera 3-4 gałązki selera naciowego 1 cebula pęczek pietruszki kawałek pora (ja użyłam zamrożonych listów

greenscarf
Grochówka na wędzonce 168

Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól

Szefowa kuchni
Wywar rybny 102

trochę trudu i przygotować wywar samemu. Składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób Około 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por Kawałek selera Korzeń pietruszki Pieprz, sól Sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą

Miód i pieprz
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 226

często dojadaliśmy je na kolację :) Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki: około pół kilograma kości wędzonych, 4-5 marchewek, 3 pietruszki, pół średniego selera, średni por, 2 małe cebulki, 1-2 ząbki czosnku, 9-10 średnich ziemniaków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2923

dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej

NaKońcuJęzyka
Potrawka z soczewicy, równie dobra jak wczorajsza zupa;) 216

Dzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 149

zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna. SKŁADNIKI : 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej 2 marchewki 1-2 ziemniaki 2 cebule 1 pietruszka, kawałek selera 150 g wędzonego boczku 1 szklanka zakwasu na barszcz biały liść laurowy ziele angielskie. pieprz w ziarnkach 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo(...)kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą, gotujemy aż warzywa zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż się zarumienią. Kiełbasę wyjmujemy z zupy i po ostudzeniu kroimy w talarki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodajemy majeranek i pokrojoną kiełbasę oraz podpieczony boczek. Na koniec wlewamy zakwas i wrzucamy pokrojone jajka. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zimowa zupa fasolowa 174

zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy(...)Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy po trochu bulionu z garnka, aż zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. Podajemy z pieczywem

My simple kitchen
Zupa pomidorowa 201

teraz widzę , że córka w tym aspekcie jest do mnie bardzo podobna . A już jak musi być zupa to najlepiej jakaś wodnista typu rosół, pomidorowa czy też barszcz, reszta zup w zasadzie może nie istnieć. Jakbym miała gotować dla siebie to prawdopodobnie wcale bym ich nie robiła. A pomidorowa to odwieczny dylemat z makaronem czy z ryżem? Jak dla mnie(...)rosołu: marchew, pietruszka, kawałeczek selera, cebula, kawałek poru 4-5 kulek ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 2-3 pomidory lub słoik/kartonik przecieru pomidorowego (najlepszy domowy) sól, pieprz, cukier do smaku śmietana 30% (do zabielenia tak z pół szklanki może trochę więcej) 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności ile zupy mamy) Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy

Mam apetyt na ...
Krem z pomidorów z kurczakiem i makaronem – FIT OBIAD! 122

smaczna i dietetyczna kremowa zupa z pomidorów. Porcja kremu pomidorowego zawierająca 100g gotowanego filetu z kurczaka i 100g makaronu razowego (zważony po ugotowaniu) to tylko około 400 kalorii, a do tego taka zupka to przecież samo zdrowie!     Składniki na dwie porcje: 200g filetu z kurczaka 1 marchew 1 mała pietruszka kawałek pora kawałek selera Opcjonalnie: liście selera, zielona(...)cząstki i dokładamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z makaronem razowym *** *** SMACZNEGO ***   Artykuł Krem z pomidorów z kurczakiem i makaronem – FIT OBIAD! pochodzi

Blog z Apetytem
Zupa z czerwonych buraków 147

Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść(...)kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję kilka minut. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do niej szczyptę soli, hartuję gorącym wywarem i wlewam do gotującej się

Bea(u)ty kitchen
Zupa warzywna (wiosenna) 71

porze trzyma cenę, więc nie widzimy w czym problem. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 młode marchewki 5 młodych ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 pietruszka 1 mały seler 1,5 litra zimnej wody 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła koperek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa chlastamy tak, jak lubimy. Metoda jest taka(...)ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Charczo- gruzińska zupa z wołowiną. 363

puszki-dodałam kilka ziaren cukru.Z wywaru wyjmujemy  por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę.  Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu

Kopystką po garach
Grochówka - zupa grochowa 130

marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek. Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Lena Gotuje
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym 87

podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem

Raj dla Podniebienia
Krem dyniowo-marchewkowy 163

postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego(...)kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 15 minut - a raczej "pyrkać" .  W oddzielnym garnuszku wymieszać 3 łyżki gorącego płynu z zupy z 3 łyżkami zimnej wody i mąką ziemniaczaną. Wlać

Grunt to przepis!
Pikantna zupa fasolowa 97

Pikantna zupa fasolowa Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki(...)delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 138

klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów    1 pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera(...)kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata