pracy i bardzo smacznej. W tym sezonie poszła na pierwszy ogień zupa grzybowa. Uwielbiam ją i robię na różne sposoby. Dziś klasyczny przepis na zupę ze świeżych grzybów z ziemniakami. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się bardzo szybko, ale i też szybko znika z talerzy :) Ja swoją dzisiejszą zupę zrobiłam na wywarze mięsno - warzywnym, ale równie smaczna jest na samym(...)które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku - 2 litry wody - łyżka
Kuchnia z widokiem na ogródpietruszka 1/4 selera 20-30 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki
Moje domowe kucharzeniePyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać(...)ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować
Zakamarki mojej kuchniDopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu(...)ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki
6nieboZup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Zalałam wodą i podgotowałam do miękkości warzyw, razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę, Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej
Justa próbuje gotowaćkremówki lub zwykłej Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę
kulinarnyswiatdomiMęskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę
Trzeci talerzZapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z kiełbasą (6 porcji) Składniki: 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1/2 główki kapusty, poszatkowanej 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 4 pomidory, pokrojone w kostkę(...)przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną, przez około 30 minut. Dodaj śmietankę, gotuj jeszcze przez 2 minuty po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj zupę gorącą, posypaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego! English version Vegetable soup with sausage (6 servings) Ingredients: 150 g of sausage, diced 1/2 head of cabbage, shredded 100 g green beans
karmelowyzarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu
w mojej kuchniwaszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ. Składniki na 4 - 5 porcji: 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków 3 duże pietruszki 3 gałązki selera naciowego kawałek pora około 12 cm (mogą(...)około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw sól pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki jogurt naturalny Sposób przyrządzania: Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórce (później dopiero obrane) bądź gotowane w zupie, gdyż tracą mniej cennych minerałów. Najlepiej jednak pić świeżo wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu
Życie na widelcuśmietany 18%, zupy nie należy już zagotowywać. Podgrzewamy ją dłużej, na małej mocy palnika, co chwilę mieszając. Zupka będzie równie smaczna jeśli użyjemy tylko jednego rodzaju śmietany. Ta bardziej tłusta, da nam gwarancję, że zupa nie zważy się, nawet jeśli ją zagotujemy. Można nie dodawać śmietany w ogóle lub zabielić dopiero przed podaniem. Taka zupa znacznie dłużej postoi(...)zawekować. SKŁADNIKI / 6-8 PORCJI 2 łyżki oliwy lub oleju 1 cebula kawałek pora (biała lub jasnozielona część) 1 duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany
cool and mintySamym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo(...)pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie
Kubki smakuZupa z ciecierzycy wbrew pozorom jest bardzo smaczna, a w połączeniu z pulpecikami mięsnymi bardzo sycąca. Skupiając na sobie swój dość intensywnie pomarańczowy kolor jest też myląca dla dzieciaków, które po prostu biorą ją za pomidorową. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ jest pyszna :) Składniki: 1 puszka konserwowej ciecierzycy litr passaty pomidorowej garść makaronu niteczki duża cebula 2 ząbki czosnku zioła(...)gotującego się wywaru w3raz z selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy
ChilliJemyselera i pora) 2 łyżki majeranku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej sól Kamis pieprz Kamis Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko
Monia miesza i gotuje