zupa z selera - 5925 przepisów (strona:237/395)

Kostki rosołowe 216

funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa  1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych 1 cebula 1 łyżka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek 254

Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru. Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę

Ze smakiem i z pasją
Krem z pieczarek 228

zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrać

Ala piecze i gotuje
Pomidorowe Love! 189

smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo

Plate of Joy
Grochówka po częstochowsku - produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 161

taka zwyczajna, że każdy może powiedzieć.... to nasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie(...)naczyniu gotujemy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz pietruszką. Jak są al dente dodajemy przyprawy i pokrojone ziemniaki, groch z całym wywarem, pokrojoną kiełbasą. Doprawiamy do smaku i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy natką i gotowe, można podawać. W starej recepturze z 1893 roku podawano, że zupę zagęszczano mąką. Jednak mąka w tym przypadku

Dieta moja pasja
Zupa ogórkowa z soczewicą 205

bardzo chętnie też moja Córeczka :) z tym, że dla Córci była delikatniejsza w smaku, niemal bez przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki(...)selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę

Kolorowy Przepisownik
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 266

Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 167

Staram się coraz częściej używać w mojej kuchni soczewicę. Jest bardzo zdrowa i pyszna, warto o niej pamiętać. Marchew oskrobać i pokroić ma małe kawałki lub plasterki, seler pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół następnie w cienkie półplasterki, cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 2 minut, warzywa(...)chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Smak mi bardzo odpowiada, zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zupa meksykańska 173

niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku

Ogrodnik w podróży
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 220

prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej(...)zalewamy zimną wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy wywar pod przykryciem przez przynajmniej dwie godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 217

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj sie ,wloz je do koszyka.Z udzialem koperku przygotujesz ta smaczna i jakze aromatyczna zupe. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.A jak koperkowa to oczywiscie tylko z lanymi kluseczkami.Przepis tutaj : klik Moja wersja jest dietetyczna(...)warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut. koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac do gotowania bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 122

cebulką – coś cudownego. Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy. Składniki: 200g boczku wędzonego 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu(...)pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, mniej więcej około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego białe kiełbasy. Po godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam

NiePieprz.pl
Krem szczawiowo-szpinakowy 132

selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy

To co kocham
Sałatka makaronowa z piersią kurczaka i selerem 195

wspaniała sałatka na imprezę. Potrzebujemy: 1 opakowanie 250 g makaronu typu łazanki, u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni ugotowana podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera w wiórkach 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 8 łyżek majonezu sól, pieprz Sałatka z makaronem ma swój początek w dobrym przygotowaniu makaronu. To właśnie ten etap jest kluczowy. Makaron(...)mnie w domu stanowi podstawę zupy. Pomijając zupę. Ugotowaną pierś z kurczaka musimy podzielić na włókna. Najlepiej zrobić to studząc pierś i rwąc ją w palcach. Mamy już ugotowany al dente makaron i poszarpaną pierś z kurczaka. Do tych składników dodajemy jeszcze pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, czerwoną cebulę, odsączony z zalewy seler konserwowy oraz kukurydzę, którą wcześniej również odsączamy

MamaOskarka
Grochówka z białą kiełbasą 105

cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania