zupa z selera - 5925 przepisów (strona:235/395)

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa 128

męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki(...)masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy

Pyry na Gaz
Zupa z fasolką szparagową 178

tworzyć. Na obiadek tylko zupka z zieloną fasolką. Pyszna i sycąca:) składniki: 600 g zielonej fasolki szparagowej 400 g obranych ziemniaków 2 l bulionu pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 1 cebula sól do smaku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka(...)bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą. Gdy warzywa będą miękkie zabielić zupę. Śmietanę wymieszać z mąka i odrobiną wywaru. Dodać do zupy zagotować i gotować jeszczę 3 minutki

Monia miesza i gotuje
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 154

męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście(...)zależności od upodobań. wrzucamy także plastry pora. Obrane warzywa trzemy na grubej tarce i wrzucamy do garnka gdy kasza jest już prawie miękka. Wystarczy 10-15 minut i zupa gotowa. Jeśli okazało się, że krupnik jest zbyt rzadki możemy zagęścić go kaszą jaglaną, która szybko się gotuje, a dodatkowo wzbogaci wartość naszej zupy. Krupnik możemy doprawić odrobiną lubczyku bądź natką

Kuchnia po mojemu
Zupa gołąbkowa 164

znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia(...)miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy do niej mięso mielone, które traktujemy nieco

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ze świeżych pomidorów 172

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.  3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia(...)dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić na maśle). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i śmietanę (opcjonalnie). Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) i posypać posiekaną zieleniną.  Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą

Di gotuje
Zupa gulaszowa 248

zastąpi cały obiad, z powodzeniem można mówić tutaj nie o zupie, a daniu jednogarnkowym. Po trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich nakładów finansowych. SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej (może też być szynka) 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1/2  marchewki 1/2 pietruszki 1/2 białej częśći pora(...)jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka.  Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą już pozbawione skórek, kroimy w kostkę i od razu wrzucamy do zupy

Kuchnia od dwojga
Zupa pomidorowa z chili 117

Faza na chili w kuchni trwa Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z chili 182

Faza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem

Zasmakuj Kuchni
Bulion wołowy 103

Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą

Smak mojego domu
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 110

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z dyni i sera na ostro 98

Bardzo smaczna zupka krem. Dla mnie rewelacja, dokładnie mój smak. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Marchewki obrać i pokroić, seler umyć i pokroić. Chili rozciąć, usunąć błonki i nasionka, oczyszczoną chili pokroić. Jeśli chcecie jeszcze bardziej ostrą można dodać dwie chili. ja miałam bardzo ostrą chili, więc jedna to było wystarczająco. Czosnek obrać(...)pokroić i obsmażyć na patelni aż lekko nabierze złotego koloru. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dolać wodę i resztę składników oprócz sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować zupę do miękkości warzyw. Na koniec dodać serek i zmiksować zupę. Podawać z bułeczką lub chlebkiem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Bulion ze skrzydełek 132

Bulion ze skrzydełek jest u mnie podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. Składniki: 4 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 1 cebula 20 ziaren pieprzu czarnego kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku 1 liść selera sól do smaku Wykonanie

Smak mojego domu
Zupa kalafiorowa z batatami 94

Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji. Składniki 500 g batatów 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1/2

R'n'G Kitchen
Zupa z botwinki na żeberkach 107

zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy przynajmniej kilka razy zjeść zupę. Liście są niesamowicie smaczne i delikatne, nadają się do sałatek i surówek. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 1 pęczek botwinki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 ząbek czosnku koperek sok z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki śmietana

R'n'G Kitchen
Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą 206

Kolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. „superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez

Moja Delicja
ZUPA KUKURYDZIANA Z MARCHEWKĄ 114

SKŁADNIKI: 1 Filet z kurczaka 3 litry wody 3-4 marchewki lub 15 mini marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1 seler łodyka kostka rosołowa przyprawy:sól,pieprz

Gotowanie Patki
Zupa krem z soczewicy 155

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.  Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)  2 szklanki(...)czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w   KLIK   dodatkowo śmietanka 30 % grzanki

Takie tam pichcenie
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 139

niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe

Czary - gary w kuchni
Zupa kukurydziana z chorizo 123

botki zamienić na balerynki, a szalik na kolorowe apaszki... Dzisiaj na blogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. Składniki: 4 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie mrożonej kukurydzy pół selera 2 pietruszki kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo

Czerwień i błękit
Flaki tradycyjne 232

Składniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

Qchnia po prostu
Rozgrzewający rosół z dynią 166

suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym

My Culinary Art
wywar rybny 222

trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą

Miód i pieprz
Krupnik na skrzydełkach 151

Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki

R'n'G Kitchen
kapuśniak z młodej kapusty – wegetariański 121

Polecam przepis na kapuśniak z młodej kapustki Produkty: 1 kapusta 4-5 młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety

Ugotujmy Coś
gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 175

Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
bulion warzywny – przepis podstawowy 104

przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól

zabawa smakiem
Krem z batatów i serka topionego 126

zupę przygotować na  wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 197

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
Zupa krem z selera 167

dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka  1 pietruszka  2 średnie ziemniaki  1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz

Truskawkowa Fiesta
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 170

Delikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką.  Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach

Walijskie Pichcenie
Grochówka dla dzieci 348

jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;)  Składniki: groch łuskany połówki 200 g marchew 3 szt ziemniaki 5-6 szt seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone

głodny alergik