sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą na żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół 1/4 selera, obranego 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe(...)rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj. Przygotowanie Tefal Companion: Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz
karmelowyrozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :) Składniki : 1 kawałek dużego żeberka około 5 , 6 ziemniaków 2 marchewki kawałek pora kawałek selera korzeń natka pietruszki , kilka gałązek selera(...)jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych
potrawyregionalneDzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym. Składniki: 2 młode cukinie (użyłam żółte) pół dużego selera 1 marchew kawałek pora 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanego lubczyku sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka(...)zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk. Po kilku minutach gotowania zmiksować. Dodać słodką wędzoną paprykę, zioła, wlać śmietankę oraz passatę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, Zupę zagotować. Wlać olej. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ewentualnie doprawić do smaku
Czerwień i błękitgumką. Tą część z gumką wrzucić do wywaru. Dodać pokrojoną łodygę selera naciowego, wrzucić potartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut, następnie dodać oczyszczone szparagi i gotować następne 15 minut. Na chwilkę odstawić, dodać jogurt. Wyjąć związane łodyżki koperku i wyrzucić. Zmiksować zupę na gładką masę. Żółtka lekko ubić w kubeczku i małymi porcjami wlać
Kuchnia Pokoleńwersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki(...)czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut
Walijskie Pichceniektórą miałam nieodpartą chętkę 😋 Pora roku na taką zupę jest może mało odpowiednia, ale wbrew pozorem świetnie nadaje się na lekką kolację w chłodny wiosenny (jeszcze) wieczór. Mojemu żarłoczkowi również smakowała 😀 SKŁADNIKI na 3-4 porcje: 45 dag mrożonej brukselki 0,5 korzenia pietruszki 1 mała marchew kawałek bulwy selera mała czerwona cebula 3 małe młode ziemniaki(...)warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem
Kuchenne zapiski Edytyzaproponował jej przyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa . A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie. Składniki (na niewielki garnek): 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera liście pora do smaku 2 serki topione typu gouda(...)serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką
Kuchnia po mojemulubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk. Taki rosół, jeśli nie zjemy go od razu, jest świetną bazą do różnych zup lub sosów. Dobrze(...)święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki 1 por 1 duża cebula 1 duża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego sól
Kuchcik gotujeduże, wręcz ogromne ilości grzybów. Po suszeniu, marynowaniu, grzybach smażonych z boczkiem z cebulą (oj było tego sporo...), przyszła kolej na zupę grzybową z makaronem, która wyszła bardzo aromatyczna, przepyszna, wręcz można rzec genialna. To zdecydowanie najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Składniki: - 500g surowych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki) - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (nie trzeba(...)selera. Gotujemy całość ok. 20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W trakcie gotowania, na patelni smażymy na drugiej łyżce masła klarowanego (lub oleju kokosowego) pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając, lekko solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę, obrane ząbki czosnku. Mieszamy. Zawartość patelni dorzucamy do garnka z gotującą się zupą. Pachnie
Smaczne ZdroweSkładniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki
R'n'G KitchenZupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy(...)limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut. 2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu
Kuchnia PrezydentowejZawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni. SKŁADNIKI: 60-70 dag. pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/4 średniego selera 1 pietruszka 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam
Kuchnia BeatyKapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
Kulinarne PrzebojeZupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Składniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 cebuli 0,5 pora 2 cm kawałek selera 0,5 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 szt cukinii 2 garście zielonej fasolki, można
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula) - lubczyk świeży - 8 średnich ziemniaków - 8 łyżek kaszy jęczmiennej grubej - 2 liście laurowe
CookYourselfczego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw są owoce niskocukrowe: jabłka, grejpfruty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, marchew i seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry
Smak mojej kuchnibędącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni. Składniki: 2 pomidory 1/2 szklanki puree z dynii 2 skrzydełka kurczaka 2 łyżki suchego ryżu białego 1 marchew 1/4 pietruszki kawałek selera przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne
Truskawkowa Fiestasposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw
Codziennik KuchennyZupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy
R'n'G Kitchenlodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić
Posadzone i zjedzoneBulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki
Smak mojego domuDziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek
Qlinarnie i QlinarnieDziś publikuję przepis na moją ulubioną zupę jaką jest barszcz czerwony. Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki
paapilotkaasię podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek
Kuchnia Pani Wiosnywarzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella
Smaki Ewyzwykle na koniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty
R'n'G KitchenPyszna ,lekka i aksamitna zupa ze świeżych ogórków. Smak podkreśla posiekany koperek. Idealna w sezonie. Składniki 500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe) duża cebula por (biała część) łyżeczka masła 1/2 małego selera 750 ml bulionu drobiowego 4 ziemniaki pęczek koperku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i por siekamy. Ogórki i seler obieramy
R'n'G Kitchen