zupa z selera - 5925 przepisów (strona:226/395)

ZUPA GOŁĄBKOWA 138

się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego:   * 1 nieduża kość wieprzowa   * 1/4 korzenia selera   * korzeń pietruszki   * 1 marchewka(...)ogniu, dodając ryż do garnka. Po około 10 minutach od momentu wsypania ryżu dodać poszatkowaną kapustę. Wszystko gotować co jakiś czas mieszając. do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na zupę podaną na talerzu można posypać posiekaną natkę pietruszki lub jeśli wolicie to koperek

Zrób to smacznie
Zupa pomidorowa na piersi kurczaka 162

taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron i w jednym czasie, w kilka minut mam gotowy, ciepły obiad. A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka  2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty)  2 marchewki 1/3 selera(...)błon) pierś z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do garnka z zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny, następnie dorzucamy pietruszkę, seler, marchewki pokrojone, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec

Kolorowy Przepisownik
Zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami 115

Zupa gości w moim domu na obiad prawie codziennie. Gotuję z reguły duży garnek zupy i mamy ją na kilka dni jako pierwsze danie lub jako główne danie. Wszystko zależy od tego jaką zupę gotuję, czy gęstą treściwą zupę np. gulaszową, czy jakąś lekką z samych warzyw. Co prawda, odkąd dzieci jedzą to samo co my, to często jest(...)rosół, lub pomidorowa, bo te zupy lubią najbardziej. Czasem jednak potrzeba odmiany i wtedy wymyślam coś innego, jakieś inne połączenie smakowe, ale takie, które mogą zjeść również dzieci. Dziś zrobiłam zupę ogórkową na kurczaku, ale nie taką zupełnie tradycyjną, ale bardziej gęstą z zacierkami i dodatkowo dodałam do niej oprócz standardowych warzyw, patisona. Nie dawałam natomiast ziemniaków. Wyszła super

Waniliowe Improwizacje
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 298

umyte warzywa : marchew , seler , pietruszkę . Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się(...)osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję jajka , bułkę tartą , zioła prowansalskie , paprykę słodką , sól ( dwie duże szczypty ) , pieprz ( 2 dwie duże szczypty , pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa krem z marchewki z mleczkiem kokosowym 145

seler ścieramy na tarce  o grubych oczkach,cebulę kroimy w kostkę,por w plasterki. W garnku podsmażamy na masełku cebulkę,dodajemy resztę warzyw,ziele i liść laurowy,przesmażamy ,aż się troszkę zacznie rumienić,dolewamy bulion i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,gotujemy,aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i całą zupę

Swojskie jedzonko
Grzybówka z suszonych grzybów. 161

panewce i musiałam zupę zasilić. Pierwszą zupę spaliłam - nie wiem jakim cudem. Do drugiej co chwilę musiałam dodawać grzyby, przyprawy, kombinować aby uzyskać smak, którego szukałam. Efekt końcowy - jestem bardzo zadowolona. Składniki: suszone grzyby (no właśnie ile? oczywiście na oko :) u mnie pół średniej wielkości słoiczka) 3 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera cebula  ząbek czosnku śmietana 3 ziarenka(...)pokrojoną i obraną włoszczyznę. Podsmażamy ok 3min. Zalewamy gorącą wodą (500ml). Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie

Brzuszki Łakomczuszki
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 195

podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :) Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię. Składniki: borowiki (ja miałam suszone) - garść 200g pieczarek bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz(...)mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie

Walijskie Pichcenie
Jesienne minestrone z dynią i boczkiem 173

Magda Sycąca zupa, gęsta od składników, której każda łyżka to inna kombinacja smakowa – taka jest minestrone. Dla mnie jedna z najbardziej pożywnych zup i bardzo uniwersalnych. Jej smak i charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek(...)kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.   Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony boczek i smażymy chwilę, aż zacznie się lekko przypiekać – maksymalnie 3-4 minut, często mieszając. Do boczku wrzucamy pokrojoną marchewkę, selera

Smaczna Strona
Klasyczna pomidorowa z ryżem 338

kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30%  + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy

My Culinary Art
Lekka zupa pomidorowa 193

gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka rosołowa lub 350 ml bulionu 1 cebula lub 3-4 zielone cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, trochę mrożonego groszku, 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu(...)następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę.   Ten przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Żurek. 235

Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać

W kuchni u Moniki
Biały Barszczyk babci Jadzi 194

niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy. Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso

Tanio szybko zdrowo
Solianka 217

podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie, przyrządzana jest także w wersji rybnej ale ja niestety nie lubię zup rybnych. A może jeszcze dobrej po prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D     30 dag wieprzowej    łopatki     30 dag wołowiny(...)wędzonej słoniny     2 marchewki     2 cebule     4 ząbki czosnki     1 pietruszka     pół selera     średni por (zielona część)     2 łyżki smalcu     4 kiszone ogórki     szklanka zalewy z ogórków kiszonych     2 puszki

Bon Appetit Małgorzaty
O tym, dlaczego nie mogę czytać wzruszających książek i zupa krem z brukselki 216

przepis na boską zupę z brukselki. Jakoś wcześniej nie pomyślałam, że można z brukselki przygotować krem; a przecież to nic nadzwyczajnego. Miksuje się ją dokładnie tak samo, jak wszystkie inne warzywa. Przepis znalazłam na blogu Kuchenne zapiski Edyty , zmieniłam w nim w sumie niewiele - ot, wrzuciłam to, co miałam pod ręką, pomijając nieosiągalne składniki, jak choćby seler (teoretycznie mogłam iść(...)idealny na te chłodne, listopadowe popołudnia - szybki, sycący i rozgrzewający. Czego chcieć więcej...? A po inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie do Mopsika, Malwiny, Marty i Pati. Zupa krem z brukselki Składniki: (na 3 porcje) 400 g brukselki 150 g ziemniaków 1 marchewka 1 pasternak 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 800 ml bulionu sól

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kurek 177

ależy Wam, żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie(...)posiekaną natkę pietruszki.   Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki.   Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna. Wobec tego, jeśli się na nią skusicie, życzę SMACZNEGO!   Krys Dzisiejszy wpis dodaję do akcji     Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi