gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości. Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion(...)płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenbardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną(...)kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około
potrawyregionalneszklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg żeberek włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por 4 ziemniaki przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki Przepis: Do garnka wlewamy około 4l zimnej wody, dodajemy umyte żeberka, Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy kosteczkę, pora myjemy Do garnka wkładamy warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, około(...)ziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxprzygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora
Jemy PijemyBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały(...)przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą
Codzienna kuchnia niecodziennanajpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora(...)umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki odcięłam i zostawiłam je. Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki, por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie
Kuchnia u Krysiwykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie teraz. Składniki 300-350 g pieczonego mięsa gęsiego 5-6 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę (niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenzupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele(...)całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy. Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka
Walijskie Pichcenieakurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach" w kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały(...)pokrojone warzywa. doprowadzić do zagotowania. Gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i dorzucić mniejszą część koperku. Pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę na moment zdjąć z gazu i zmiksować w garnku blenderem - krem wyjdzie mocno gęsty . Na koniec wrzucić resztę posiekanego koperku i chwilkę jeszcze pogotować. Zupę serwowałam posypaną groszkiem ptysiowym
Grunt to przepis!pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki, gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie . Zupa gulaszowa ma być raczej gęsta ale jeśli nie lubicie gęstych możecie dodać wody tyle ile potrzebujecie.Ja czasami do tej zupy dodaję jeszcze kilka łyżek słodkiej śmietanki ale nie jest
Sama słodycz i szczypta chilipieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula(...)marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest
nietylkopasta.plpadło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę(...)sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj moment do wydzielenia się aromatu dodaj sól i inne przyprawy - wedle uznania dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przełóż warzywa
Szybko Szybkowarsię pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka
niecodziennikparyBulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :) Składniki: Por biała część połowa Por zielona część połowa Marchew 4 Cebula Seler ćwiartka Pietruszka korzeń Pietruszka natka pęczek mały Czosnek 2 ząbki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 3 Pieprz ziarnisty 2 kulki Sól łyżka Woda 2 l Cebulę obrać
Kulinarne przygodysię między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna. Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa : Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne
Kuchnia na wzgórzusokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego
Ugotowane pozamiataneZnana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mnąŻurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję . Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu ! BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK
Marcepanowa kuchnianiedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana
My simple kitchenGotuję bardzo dużo zup i już pomału wyczerpują mi się pomysły, czasem obieram ziemniaki do zupy i w sumie jeszcze nawet nie wiem jaka to będzie zupa.I tak było tym razem, ziemniaki obrane, bulion gotowy, a pomysłu brak..no, ale akurat miałam selera naciowego i tak pomyślałam, żeby zrobić taką zupkę z selerem.No i całkiem smacznie wyszło
Moje domowe kucharzeniezrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone. Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym
Sztuka gotowania w/g Samirywarzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3 liście laurowe
To co kochampyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także(...)górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą
Cooking Monstergotowy, pachnący posiłek. Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać
kuchnia doskiwyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także(...)uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 30 minut Cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą
Cooking Monsterzawsze kojarzyła nam się zw wczesną jesienią...jesteśmy jej amatorami. Postanowiliśmy zrobić własną wersję zupy z urozmaiceniem...bo sery też lubimy, zwłaszcza kozie <3 ale tym razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego
R'n'G Kitchenbardziej, że świeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitBotwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion SmakówSkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1
O kuchni z uczuciemKolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingpowstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą
Ostra na Słodko