zupa należy do dań po których ciągle chce się jej więcej i więcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków ziemniaków kilka liści laurowych kilka(...)umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki
Smakowite Daniaangielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler. Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy i pozostawiamy na małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Kuchnia w czekoladzietylko wzbogaca smak zupy, lecz także delikatnie ją zagęszcza. Zupa nie jest zabielana śmietaną, byłby to tylko zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej(...)noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku
kawawszklancegniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości. Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion(...)płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenbardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną(...)kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około
potrawyregionalneszklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg żeberek włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por 4 ziemniaki przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki Przepis: Do garnka wlewamy około 4l zimnej wody, dodajemy umyte żeberka, Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy kosteczkę, pora myjemy Do garnka wkładamy warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, około(...)ziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxprzygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora
Jemy PijemyBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały(...)przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą
Codzienna kuchnia niecodziennanajpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora(...)umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki odcięłam i zostawiłam je. Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki, por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie
Kuchnia u Krysiwykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie teraz. Składniki 300-350 g pieczonego mięsa gęsiego 5-6 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę (niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenzupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele(...)całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy. Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka
Walijskie Pichcenieakurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach" w kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały(...)pokrojone warzywa. doprowadzić do zagotowania. Gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i dorzucić mniejszą część koperku. Pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę na moment zdjąć z gazu i zmiksować w garnku blenderem - krem wyjdzie mocno gęsty . Na koniec wrzucić resztę posiekanego koperku i chwilkę jeszcze pogotować. Zupę serwowałam posypaną groszkiem ptysiowym
Grunt to przepis!pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki, gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie . Zupa gulaszowa ma być raczej gęsta ale jeśli nie lubicie gęstych możecie dodać wody tyle ile potrzebujecie.Ja czasami do tej zupy dodaję jeszcze kilka łyżek słodkiej śmietanki ale nie jest
Sama słodycz i szczypta chilipieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula(...)marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest
nietylkopasta.plpadło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę(...)sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj moment do wydzielenia się aromatu dodaj sól i inne przyprawy - wedle uznania dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przełóż warzywa
Szybko Szybkowar