zupa z selera - 5925 przepisów (strona:216/395)

Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo wołowym 153

Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki

R'n'G Kitchen
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 189

Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy(...)limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut. 2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu

Kuchnia Prezydentowej
Krem z pieczarek 102

Zawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni. SKŁADNIKI: 60-70 dag. pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/4 średniego selera 1 pietruszka 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 738

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym

Kulinarne Przeboje
Zupa Minestrone 225

Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Składniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 cebuli 0,5 pora 2 cm kawałek selera 0,5 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 szt cukinii 2 garście zielonej fasolki, można

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka z pomidorami i mozzarellą 226

Jeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 211

Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula) - lubczyk świeży - 8 średnich ziemniaków - 8 łyżek kaszy jęczmiennej grubej - 2 liście laurowe

CookYourself
Przywrócić zdrowie żywieniem 191

czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw są owoce niskocukrowe: jabłka, grejpfruty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z marchewki i soczewicy 142

marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę.  Cebulę, czosnek, marchew i seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry

Smak mojej kuchni
Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem 177

będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni. Składniki: 2 pomidory  1/2 szklanki puree z dynii 2 skrzydełka kurczaka 2 łyżki suchego ryżu białego 1 marchew 1/4 pietruszki kawałek selera przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne

Truskawkowa Fiesta
Suszenie i mrożenie liści warzyw 162

sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy.  Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw

Codziennik Kuchenny
Krupnik jaglany z grzybami 149

Zupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy

R'n'G Kitchen
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 163

lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić

Posadzone i zjedzone
Bulion warzywny 139

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki

Smak mojego domu