flaczki po warszawsku zagęszczane są zasmażką. My z niej zrezygnowaliśmy, ale, jeśli lubicie zawiesiste zupy, dodajcie ją do flaczków. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka(...)tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij pulpety z patelni. Krok 2 Warzywa (włoszczyznę) umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Posiekaj
Niedzielny kucharzWitajcie mam dla Was propozycje na pyszną zupę krem. Jeżeli nigdy nie mogliście się przekonać do brokuł to może ten przepisy wam pomoże. Z upa jest bardzo kremowa i gęsta. Składniki: 2 szt. brokuły 3 szt. marchewki 1 szt. pietruszka 1/4 główki selera 1 szt serka kremowego 1 kostka rosołowa warzywna Przygotowanie Marchew obieramy i kroimy w miarę(...)grube plasterki i wrzucamy do garnka. Selera i pietruszkę też obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodaje do marchewki. Zalewamy warzywa wodą, ale tylko do pokrycia ich. Wstawiamy na gaz i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. W tym czasie obieramy brokuły, staramy się wykrawać jak najmniejsze różyczki. Po upływie 15 min dodajemy brokuły i gotujemy
Panda i jej światSKŁADNIKI: 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg) włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku(...)C/obr.1. Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża. Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10. Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego. JAK ZROBIĆ CHIPSY JARMUŻOWE? 2 garści jarmużu
ClauditteMissCookingnowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych. Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które ledwo trzymają się całości przez upływ czasu(...)laurowych liści, kminku i ziarenek pieprzu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty. Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw
W kuchni Karmel-itkiugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru. Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić. Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem
W Mojej Kuchni Lubięgrochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu. Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:) O tak! To była(...)będzie się rozpadać. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć
Obiad gotowyzakrywała skła dniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami na dajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego. Nalewamy
ChilliJemyryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół. Piątek: SUSHI BOWL, CZYLI SUSHI BEZ ZAWIJANIA Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy
Niedzielny kucharzSmaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu. żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana 2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką
talerz przyjemnościansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;) Składniki 300 g wołowiny (u nas łopatka) 2 łyżki oleju 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku
R'n'G Kitchenroku. Dlatego musi się znaleźć w niej suszony grzybek, marchew, pietruszka, ziemniak i kasza. Ma być to zupa sycąca i rozgrzewająca. Zatem gdy już mamy ugotowane ziemniaki i kaszę. Dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki czy kostkę marchew, pietruszkę, seler a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając
Karczma Honoriettyroku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :) Składniki: 3 pęczki botwinki litr bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 2 szt( starta na wiórka) seler 50 g (starty na wiórka) pietruszka 100 g (starta na wiórka) sól do smaku pieprz
Różowa kuchniabyłam z początku przekonana, ale są bardzo smaczne. Choć dla mnie bardziej smakują jak taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe
Truskawkowa Fiestazabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 młody lub 2 bardzo młode brokuły ¼ szklanki octu
Czerwień i błękitPyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie
Tradycyjna KuchniaJedna z moich ulubionych zup. Tak mi posmakowała, że jadłam ją przez kilka dni, dzięki gęstej konsystencji syci na bardzo długo. :) Składniki: 1 pomidor 1 średnia marchewka 1/4 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 50g suchego białego ryżu jarzynka bez soli pieprz ziele angielskie liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Ryż
Truskawkowa FiestaIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka
MarciochaKucharzywpadły mi ogórki w słoikach . Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze. Składniki : ok. 50 ml kaszy jaglanej 4 szklanki wody marchew kawałek selera korzeniowego liść lubczyku kilka liści pietruszki ok. szklanki ogórków ze słoika pieprz Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach
Weekendy w domu i ogrodzieMój wybór padł na: - posypkę do kanapek i innych dań - przyprawę w diecie bezsolnej - przyprawę do zupy pomidorowej - przyprawę do pasztetów - mąkę z żołędzi - największa radość :) Taka posypka to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej kanapki. Dzięki mieszance: owocu róży, natki pietruszki, pora, selera, cebuli suszonej i koperku nasza kanapka, bułeczka czy także inne danie będzie miało fantastyczny smak :) Chcesz zrezygnować
Zdrowie na języku :PKorzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz, który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule Pokrojone warzywa
Maminek kulinarny