najpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora(...)umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki odcięłam i zostawiłam je. Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki, por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie
Kuchnia u Krysiwykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie teraz. Składniki 300-350 g pieczonego mięsa gęsiego 5-6 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę (niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenzupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele(...)całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy. Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka
Walijskie Pichcenieakurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach" w kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały(...)pokrojone warzywa. doprowadzić do zagotowania. Gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i dorzucić mniejszą część koperku. Pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę na moment zdjąć z gazu i zmiksować w garnku blenderem - krem wyjdzie mocno gęsty . Na koniec wrzucić resztę posiekanego koperku i chwilkę jeszcze pogotować. Zupę serwowałam posypaną groszkiem ptysiowym
Grunt to przepis!pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki, gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie . Zupa gulaszowa ma być raczej gęsta ale jeśli nie lubicie gęstych możecie dodać wody tyle ile potrzebujecie.Ja czasami do tej zupy dodaję jeszcze kilka łyżek słodkiej śmietanki ale nie jest
Sama słodycz i szczypta chilipieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula(...)marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest
nietylkopasta.plpadło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę(...)sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj moment do wydzielenia się aromatu dodaj sól i inne przyprawy - wedle uznania dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przełóż warzywa
Szybko Szybkowarsię pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka
niecodziennikparyBulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :) Składniki: Por biała część połowa Por zielona część połowa Marchew 4 Cebula Seler ćwiartka Pietruszka korzeń Pietruszka natka pęczek mały Czosnek 2 ząbki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 3 Pieprz ziarnisty 2 kulki Sól łyżka Woda 2 l Cebulę obrać
Kulinarne przygodysię między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna. Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa : Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne
Kuchnia na wzgórzusokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego
Ugotowane pozamiataneZnana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mnąŻurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję . Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu ! BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK
Marcepanowa kuchnianiedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana
My simple kitchen