rozgrzewająca zupa jest w sam raz! Krupnik jaglany dziś w mojej kuchni powstał. Aromatyczny, gorący, sycący, z dokładką zaliczony. Krupnik na wywarze mięso-warzywnym z kaszą jaglaną. Tradycyjnie podaję z kaszą jęczmienną średnią. Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych zup(...)kulki ziela angielskiego 3 łyżki kaszy jaglanej 4 średnie ziemniaki 1/4 selera łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz pęczek natki PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, mięso myję. W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę, kawałek pora, posiekanego w kostkę selera, dodaję 2 liście, 3 kulki ziela, pęczek świeżej natki, zalewam 2 litrami wody. Dodaję
Zasmakuj Kuchniwspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy. Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki
Kuchnia Pokoleńzupa ziemniaczana z soczewicą , curry z czerwonej soczewicy , zupa dyniowa z soczewicą , chilli sin carne . Składniki: 2 szklanki (480 ml) suchych połówek grochu 3 szklanki (720 ml) wody 2 liście laurowe 2 niewielkie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 cm korzenia imbiru grubości kciuka 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka(...)selera. Dodajemy curry i kurkumę i smażymy aż marchewka zmięknie według naszego upodobania. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody, żeby warzywa nie przywarły do patelni. Następnie, zalewamy je passatą, gotujemy przez kilka minut i ściągamy z ognia. Z ugotowanych połówek grochu wyciągamy listki laurowe i dodajemy zawartość patelni, wodę i koncentrat pomidorowy do smaku. Zupę z połówek grochu
Lamarida.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu i w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie. 30-40 dag pieczarek 1 duża cebula 5 średnich ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 3 czubate łyżki śmietany 18% / 100g serka topionego
Di gotujeAromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy. Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 1 por 2 ziemniaki 1 cebula Pół szklanki zielonej soczewicy 3 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Sól, pieprz, lubczyk do smaku ok. 2 łyżek oleju Łyżka(...)mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy. Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę podaję z natką lub koperkiem. Można dodać śmietanę. Smacznego
Zasmakuj Kuchnichorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki masła 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 łyżeczki tymianku suszonego(...)wody, dodajemy obraną marchew, pietruszkę i selera. Gotujemy bulion. Na patelnie wlewamy olej sezamowy i dodajemy masło, wrzucamy poszatkowaną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepołowione ząbki czosnku. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, tymiankiem oraz chilli. Smażymy na delikatnie złoty kolor. Podsmażone ziemniaki przekładamy do bulionu, gotujemy całość do miękkości ziemniaków, następnie miksujemy zupę na krem. Boczek kroimy w słupki, podsmażamy
Raj dla Podniebieniaidelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora(...)kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami
VioletoweKucharzenietaki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw. Składniki: 1 szyja z kaczki 2 skrzydełka z kaczki 1 korpus z kaczki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 gałązka estragonu 2 liście laurowe 2 gałązki tymianku(...)jarzyn, razem z czosnkiem (z ogórków)podsmażamy na łyżce masła. Mięso i zioła wyławiamy, studzimy, oddzielamy od kości, dodajemy z powrotem do wywaru. Warzywa (oprócz ogórków) wrzucamy do zupy, gotujemy aż będą prawie miękkie. Dodajemy ogórki (z czosnkiem)i posiekany koperek. Gotujemy do miękkości ogórków. W razie potrzeby dolewamy wody. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy, nie zagotowujemy
R'n'G KitchenFilety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 1.5 l wody 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, natka pietruszki, por) 450-500 g brokułu pieprz (świeżo zmielony) 1 łyżka suszonego lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy wodą. Przekładamy do misy multicookrea. Zalewamy wodą. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Brokuły odkładamy na bok. Dodajemy(...)przyprawy (liście, ziele i lubczyk oraz pieprz). Zamykamy. Ustawiamy funkcję SOUP i czas 50 minut. Po tym czasie otwieramy misę i wkładamy brokuły po uprzednim wyciągnięciu z zupy pora i porcji rosołowej. Zamykamy na 15 minut. Nie włączamy ponownie opcji gotowania. Brokuły pięknie zmiękły podczas pobytu we wrzątku przez 15 minut. Całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z kaszą jaglaną
ClauditteMissCookingPyszna rozgrzewająca i syta zupa. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól(...)kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min. Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem
Kuchnia Pełna Pasjidziś przedstawiamy Wam prosty przepis na niezwykłą zupę z kuchni ukraińskiej. Kapuśniak zaporoski jest popularna potrawa kozacką, dodająca sił i ducha walki Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy! Kapuśniak zaporoski Składniki: 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka ½ selera ziemniaki 2 l wody 25 dag dobrze(...)startą marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami, my dodaliśmy je do zupy. Smacznego! Pozdrawiamy, Sprawni
Sprawni w smakuDzisiaj na blogu lekka, kolorowa zupa na kurczaku z dodatkiem kaszy jaglanej. Bo za oknem przecudna wiosna, radosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki(...)dodać groszek, następnie selera pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.Po kilku minutach dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz do smaku. Podudzia wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę
Czerwień i błękitprzed końcem godziny dodać resztę selera i pora. Doprawić do smaku dowolną ilością bulionu z kostki oraz pieprzem i ewentualnie solą W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej na pasternak aż nabierze złotego koloru ale pozostanie pół-chrupki (ok.5 min.) Wmieszać podsmażony pasternak i posiekaną natkę do wyłączonej z ognia zupy. Na każdej porcji na talerzu ułożyć
Sztuka gotowania w/g SamiryZupa marchewkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól(...)marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania. Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw). Zupa jest najlepsza następnego dnia
Zrób to smacznie