Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać
W królestwie smaków BeatyMarta coś mówi mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć
Atlas Smakówkiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała
Truskawkowa Fiestaśląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnie Składniki: · 1½ do 2 kg karpia · sucha marynata: sól, pieprz, kolendra · 2 marchewki · ½ selera
Bon Appetit Małgorzatypysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 4 młode ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu) ziele angielskie liść laurowy sól pieprz pół łyżeczki cukru
Walijskie Pichceniejakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie(...)odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. wrzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieprz doradzam stosować z umiarem, ponieważ papryczka da zupie pikantność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaZupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam, jeden z moich pomysłów na klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu lub makaronu(...)pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytycytryny Przygotowanie Buraczki, marchewkę, łodygi selera pokroiłem w duże słupki. Cebulę w kostkę, czosnek przecisnąłem przez praskę. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym
R'n'G KitchenMało pracochłonna za to przepyszna zupa z brokułami na bazie kości , to moja propozycja na dzisiejszy obiad , nie dość że dobrze smakuje to jeszcze jest bardzo prosta w przyrządzeniu . składniki na 6 porcji 1 średni brokuł kość wieprzowa lub udko drobiowe włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera ) cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki mleka sól pieprz 3/4 szklanki mąki
Smakowite Daniawojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp... Zrobię zupę! I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki garść liści selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki sosu sojowego(...)wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle. Dodać do tego pokrojone marchewki. Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie
Jemy PijemyZupy krem jak wiadomo są bardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne. Składniki: ok 500 g brukselki 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pieprz,czosnek dowolne zioła szczypta soli Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio(...)rosołu na palniku dosyć mocno i również wrzucić do warzyw.Gotujemy ok 20 min,gdy brukselka będzie miękka.Lekko ostudzić,dodać ząbki czosnku i całość zmiksować za pomocą blendera.jeśli zupa jest dość gęsta dolać trochę przegotowanej wody - doprawiamy pieprzem,solą,ziołami. Na zdrowie
Niespełnione zdolności kulinarnemiałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe(...)posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety
kuchnia doskikrem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń selera cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki(...)wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia