zupa z selera - 5925 przepisów (strona:208/395)

Zupa krem brokułowo-marchewkowa 146

Kolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫 Składniki: pół brokuła 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora ok.10cm kawałek selera 1,5l wody  4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz(...)laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krem pieczarkowy z ryżem 158

smaczna zupa krem, którą zna każdy- pieczarkowa. Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a pieczarki najpierw podsmażam, gdyż wtedy zupa zyskuje na jeszcze głębszym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest również(...)Ugotować ryż. Do bulionu włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i zagotować. W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, jak już będzie szklista, to dołożyć sprasowany czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć do momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić. Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy. Podsmażone pieczarki przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Pyszna zupa pomidorowa 205

pomyśli sobie, że zupę powinno się gotować na jakimś mięsku, ale nie wszyscy tak lubią ;) Ja wolę zupki bez mięska :) Składniki: 2 kostki rosołowe 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziela angielskie 3 liście laurowe łyżeczka bazylii  pół średniej cebuli ząbek czosnku por kawałek selera natka pietruszki koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru(...)bazylii, por i seler. Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek. Gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę). Na koniec dodać

The Sweet Damsel
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 185

wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego

Weekendy w domu i ogrodzie
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 151

smakuje z jej dodatkiem, bo podkreśla smak buraczku i powoduje, że zupa jest bardziej delikatna i zarazem wyrazista. Taką botwinkę mogłabym jadać niemal codziennie J SKŁADNIKI : (4- 5 porcji) 1 duży pęczek botwiny (2 buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy(...)odstaw. Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście i obierz buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą

Calzonella.com
Pikantny krem paprykowy 212

papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć

Pełny talerz
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 219

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem 157

się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama. Drukuj Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kalafior 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (dałam klarowane) 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia) 200 g topinamburu 1 liśc(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką. Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie. Dolewamy bulion i gotujemy

Mieszam w Garnku
ŚLEDZIE PO GRECKU 142

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym

Kuchnia MagdaLeny
Ramen rosół orientalny 216

wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 3-4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir

Garniec Magalie
Rosołek jak u Mamy – przepis 119

gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora Ok. 15-20 dag włoskiej kapusty Kilka gałązek selera naciowego Kilka ziaren ziela angielskiego

Kate's Kitchen
Zupa z soczewicą i batatami 253

albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze

Czerwień i błękit
Wegańska Zupa Kalafiorowa 147

przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur

Gotowanie...to proste !
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 189

tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata

Smaczne Zdrowe
Zupa warzywna z cieciorką 202

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały

Zasmakuj Kuchni