serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku – 1/2 szklanki śmietanki(...)Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować
To co kochammalinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki) ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością), 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól, 2 łyżki margaryny(...)dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki. pomidorowa
Bon Appetit Małgorzatysolą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki i odstawić na później. 2 Zupa – do dużego garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki pokrojone w plasterki, korzeń pietruszki pokrojony w plasterki, listki laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku, cebula przekrojona na pół,por pokrojony drobno, seler potarty na tarce o dużych oczkach. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować około(...)smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać wszystko do uduszonych ziemniaków i wymieszać. Musi powstać mazista masa. Jeśli ziemniaki będą nadal się rozsypywać dodać odrobinę mleka lub śmietany. 4 serwowanie – zupę z klopsikami rozlać na talerze, dodać po łyżce dukanych ziemniaków lub ziemniaki położyć na osobnej miseczce i każdy sam będzie sobie nabierał. Można podać z połówką cytryny i każdy będzie
Kuchnia Pokoleńziela angielskie, l liść laurowy, rozdrobnioną w rozdrabniaczu młodą włoszczyznę razem z liśćmi selera gotować do miękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki(...)ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenwarzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście(...)Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni, niewielkim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przesmażyć krótko. Wszystko dodać do zupy. Wszystko razem gotować jeszcze przez kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się razem. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaprawdziwa słoneczna i ciepła wiosna nie zagości na dobre, postanowiłam rozgrzać się talerzem gorącej, sycącej zupy. Wybór padł na barszcz czerwony. Ale taki inny...pachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy) 2 listki(...)prostu wspaniały. Do barszczu podałam puree z ziemniaków, okraszonych skrawkami z surowego boczku i posiekanej cebulki. Uwielbiam. Taki barszcz jest idealny na zimną, deszczową pogodę. Jeśli macie ochotę na zupę pachnącą wędzonym boczkiem to polecam ten właśnie barszcz, który z pewnością Was rozgrzeje. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysisól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką
Walijskie Pichcenieplasterki (lub półplasterki). Z włoszczyzny biorę również po jednej większej gałązce liści selera i pietruszki, siekam. Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania
JejKuchniakostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy. Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy i gotujemy al dente. Następnie dodajemy botwinkę - gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki właśnie :) ZUPA RYBNA Z RAKAMI Składniki: - 2 średniej wielkości ryby, najlepiej słodkowodne - okoń, płotka, sandacz, szczupak, leszcz itp. Warto wymieszać kilka gatunków - 150 gram mięsa raków - 2 duże marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 4 łodygi selera naciowego (tylko zielone części) - niewielki kawałek korzenia selera - 1 cebula - 1 pęczek zielonego(...)cukru i octem do smaku. Na koniec odlewamy trochę wywaru do słoika. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę, mieszamy (lub zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy) i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuselera korzeniowego sól, pieprz Przygotowanie: Groch opłukałem, zalałem wodą, odstawiłem na noc. Odcedziłem, przełożyłem do garnka. Dodałem wodę, natkę, boczek, cebulę, seler, marchewkę, listek laurowy, cząber i łyżeczkę soli. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i dalej gotowałem 2 godziny, aż groch zrobił się miękki. W razie potrzeby należy dolać trochę wody. Wyjąłem boczek, pokroiłem go w kostkę i ponownie dodałem do zupy
R'n'G Kitchenkaszą i warzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła 2 duże ziemniaki 1 mniejsza marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera biała część pora sól, pieprz i cukier trzcinowy
Kraina Miodem Płynącapowstaje bulion drobiowy, który możemy wykorzystać jako bazę do zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół. Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka
e-PrzepisyKulinarneśrednie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 większa pietruszka 1/4 małego selera ok. 10 cm pora ok. 4 litry wody sól i pieprz do smaku 3 średnie liście laurowe ok. 10 suszonych grzybów Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę. Namoczone pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pora posiekać drobno. Ziemniaki obrać(...)niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszać co jakiś czas. Dodać marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki - przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie. Można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać. Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepszy smak
Codzienna kuchnia niecodzienna