zupa z selera - 5925 przepisów (strona:213/395)

Po prostu rosół! 255

Rosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym szacunkiem. :) Nie warto jednak się zniechęcać bo wystarczy znać tylko kilka podstawowych zasad i gotowanie rosołu okaże się banalnie proste. Jak się zabrać za rosół? Kilka prostych zasad. Rosół to potrawa z wybitnie długą(...)rosołu. Nie należy też przesadzać z ich ilością, ponieważ każde warzywo dodane do rosołu modyfikuje jego smak i wygląd. Marchewka dodaje pomarańczowej barwy i nadaje słodki smak, pietruszka i seler dodają korzennego i lekko goryczkowatego posmaku, por i cebula nadają wywarowi pikantności. Jak przechowywać rosół? Całe szczęście nie musimy jeść rosołu na jeden raz. Dlatego ja gorący rosół przelewam

Book of spells
Flaczki z żołądków drobiowych 163

żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju podrobów. Mniej problematyczna w przygotowaniu niż flaki wołowe, więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek(...)ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 169

Pierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba(...)drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu

KasiaiKrzysiu.pl
Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 392

zupa gotowana była przez nich na łodziach, aby w przyszłości stać się najsłynniejszym daniem jakie proponowały mnożące się w San Francisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu z łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy(...)oliwę z oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki i cebulę (wszystko posiekane). Smażymy kilka minut. Dolewamy wino (połowa powinna odparować), następnie dodajemy pomidory i bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy owoce morza i tymianek i gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku

Bon Ton Italia
Grochówka 173

pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu  , podana z pieczywem  może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu  łuskanego w połówkach 10 średnich  ziemniaków  25 dag kiełbasy    20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3  marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku(...)której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Barszcz ukraiński – czernichowski 139

już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku(...)około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy i grzyby . Zalewamy wodą , tak żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę Solimy

Ogrodnik w podróży
Żurek po poznańsku 148

dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki

Pyry na Gaz
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 258

Zupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki). Smażymy całość razem przez kilka minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy warzywa będą podsmażone dodajemy pora i soczewicę, wlewamy około 2,5 litra wody i wsypujemy

Dieta bez mleka
Zupa krem z dyni i papryki 146

Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym.  Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni i papryki 164

Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym.  Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek

Korniszonki
Dietetyczny krem z buraków 216

sprawia, że zupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody(...)minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nietypowa zupa pomidorowa 325

wiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro) 193

Jeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli.  Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej(...)marchewek (około 0,6 kg) 2-3 pietruszki (około 0,3 kg) 2 pory (biała i zielona część; około 0,5 kg) 1/2 selera 3 średniej wielkości cebule 3 pomidory, np. malinowe 2-3 ząbki czosnku pęczek zielonej pietruszki pęczek koperku Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać oraz pokroić na mniejsze części. Z pomidorów wykroić szypułki, przeciąć

Ugotować
Barszcz ukraiński 196

kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja

Magiczne Życie Marty
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 165

zupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy na centymetrowe kawałki i odkładamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę – nie za grubo i nie za drobno, odkładamy do osobnej miski. Marchew obieramy ze skórki i kroimy na cienkie półplasterki – odkładamy do ziemniaków. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy

Karo in the Kitchen