przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło
Czerwień i błękitzupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;) A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka , 1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma), 2 średnie marchewki , niewielki kawałek selera(...)przez sito. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem. Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu
Codzienna kuchnia niecodziennaZima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody
Kardamonovykiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej(...)żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Przecedź zupę do innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj
Roślinna - blog wegańskiJeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być(...)łyżeczki Maggi 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni ( u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: ziemniaki, cebulę, seler, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa powinny się lekko zrumienić. Dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i podsmażamy
Smak mojego domuliść laurowy, kilka ziaren gorczycy sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżka majeranku Thermomix przepisy. Flaczki z kanii. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Kroimy czas 15s/obr.4. Warzywa przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę – przekrojoną na 4 części, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5 . Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę(...)Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. The post Flaczki z kani appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyStaram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu(...)Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewykorzystaniem Maślaków zasmażanych ( Provitus ). Ich delikatny smak sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup. Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy. Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Całość wlewamy do gotującej
Ostra na SłodkoKolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól(...)garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natka pietruszki
magiczna kuchnia Kasitego ... pyszna :)) Taka właśnie jest ta zupa. Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. I dodatek zdrowej i pysznej kaszy jaglanej .... Traf w 10-tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 1l soku pomidorowego(...)szczyptę oregano. Wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kaszę przelewamy na sitku zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się ewentualnej goryczki. Wrzucamy ją do gotującej się zupy i gotujemy całość ok 20 minut. Zupa jest treściwa i gęsta chociaż niskokaloryczna. Jeśli lubimy możemy zabielić ją dodatkowo łyżką śmietany
Walijskie Pichceniezupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki 1 seler(...)Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)SKŁADNIKI : 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę
Kulinarne Fantazje Mariolipierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje. Zupa jest na wędzonce z majerankiem, a więc aromatyczna i pełna miękkiej fasoli. ~~SKŁADNIKI~~ fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek ziemniaki 4-5 sztuk marchew 2 sztuki korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka warzywa suszone 2 łyżki ziele angielskie 3 kulki(...)ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ). Zupa najlepsza na następny dzień
Kuchnia PaulettesDzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków. Składniki: 1 golonka z indyka 250 g boczników 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 mała pietruszka 1 średnia cebula biała 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży(...)obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar p rzyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie
Czerwień i błękitkuchnia. Ta zupa lubi przyjmować różne odsłony. Wojskowa, poligonowa, trudna do odtworzenia. Na grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje. Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego(...)marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ). Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni
R'n'G Kitchen