zupa z selera - 5925 przepisów (strona:209/395)

Zupa ryżowa z dorszem 151

rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Krem z suszonych borowików. 140

być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest zniewalający, prawda? W mojej wersji istotnym dodatkiem (wieńczącym dzieło) są włoskie orzechy. Uważam, że ich charakterystyczny, nieco wytrawny, smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie. Składniki: 40 g suszonych prawdziwków 1 cebula 1 nieduży ziemniak mały kawałek selera  2 litry lekkiego bulionu(...)selera pokrojone w kostkę. Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw. Smażyć około 10 minut. Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut. Zmiksować blenderem wraz ze śmietaną lub śmietanką. Orzechy połamać i podsmażyć kilka minut na maśle. Zupę podawać

zadanie-gotowanie
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 217

Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)SKŁADNIKI :  200 g ziemniaków  100 g marchewki 50 g selera 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 429

myśl o pysznej zupie. Tym razem ugotowałam ją  trochę inaczej niż zwykle, bo na maśle. Było znacznie szybciej niż na mięsie, a zapach masła unosił się w całej kuchni. Składniki: 4 spore garście szczawiu - objętościowo wyszło mniej więcej 2/3 foliowej torby "jednorazówki", 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwierć niewielkiego selera , 1/2 małego pora , około(...)litra wody , pół kostki masła , sól , pieprz , 1 łyżeczka cukru , cebula , młode ziemniaki, kwaśna, gęsta śmietana. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki.  W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem pomidorowy 189

Zapraszam na pyszną zupę krem z pomidorów , pomidory przepyszne , słodziutkie , prosto z krzaczka , zapach jest oszałamiający po prostu aż szkoda nie przyrządzić pysznego kremu z tych pysznych pomidorków , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 marchewki  1 cebula  1 mały seler  pęczek pietruszki  1 ,5 pomidorów  1 kostka rosołowa  3 szklanki wody  3 średnie(...)ziemniaki     Wykonanie  Marchew , seler i ziemniaki  obieram i kroję w średnią kostkę , następnie do średniego garnka wkładam warzywa i zalewam wodą , około 3 szklanek , kotujemy na małym ogniu , do gotujących się warzyw dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor , kiedy warzywa nam się , przygotowuję pomidory .  Wszystkie pomidory

Mój Smak
Krupnik drobiowy z grzybami 117

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :) 265

też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam! Składniki (ok. 5 porcji): 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry  1,5 l wody 3 średnie marchewki  1 mała pietruszka kawałek pora i selera  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  2 puszki(...)gotuj od momentu zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.  Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody.  Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę.  Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję

Zdrowie na języku :P
Żurek wielkanocny 208

adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka(...)czasie, wciąż w trakcie gotowania (po przykładowo półtorej godziny) dodajemy obrane warzywa i całą nać pietruszki. Gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przecedzamy zupę (bądź wyjmujemy z wywaru kości i warzywa łyżką cedzakową). Wlewamy zakwas i dokładnie łączymy z wywarem, po czym dorzucamy pokrojoną dowolnie kiełbasę. Do smaku dorzucamy majeranek i zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni 168

Idąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj! Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody(...)zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis

Mój pomysł na
Pomidorowa jarzywnówka z sercem 167

dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku 1 łyżka mąki włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera) 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, chilli do smaku pietruszka(...)pomidorowy i bazylię. Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora. Przesmaż kilka minut po czym posyp  mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką  dodaj pora d zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku. Pozostaw  ją na małym ogniu około 5 minut. Obierz serca z żyłek i pokrój na plasterki. Podawaj porcje zupy posypane

Gotuj Sam!
KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA 157

zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz do smaku olej z kopru (opcjonalnie) śmietana 18% (opcjonalnie) Sposób wykonania Obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Dodajemy po 5 minutach poszatkowaną(...)bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru

chefintheforest
Zupa kalafiorowa 169

Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki

Qchnia po prostu
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 165

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: ·          2 l wody ·          150 gram wędzonego boczku(...)wędzonki – szynki ·          2 marchewki ·          ½ korzenia pietruszki ·            Kawałek selera ·          200 gram śmietany 18% ·          2 łyżki mąki

Smaki Ewy