zupa z selera - 5925 przepisów (strona:210/395)

WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 138

kulinarny. Cudowne połączenie smaków i lekkość tej zupy, czynią ją numerem jeden wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki(...)umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka z wędzonką dorzucamy pokrojony w kostkę seler naciowy, dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą

Smaczne Zdrowe
Zupa krem brokułowo-marchewkowa 127

Kolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫 Składniki: pół brokuła 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora ok.10cm kawałek selera 1,5l wody  4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz(...)laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krem pieczarkowy z ryżem 139

smaczna zupa krem, którą zna każdy- pieczarkowa. Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a pieczarki najpierw podsmażam, gdyż wtedy zupa zyskuje na jeszcze głębszym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest również(...)Ugotować ryż. Do bulionu włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i zagotować. W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, jak już będzie szklista, to dołożyć sprasowany czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć do momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić. Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy. Podsmażone pieczarki przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Pyszna zupa pomidorowa 185

pomyśli sobie, że zupę powinno się gotować na jakimś mięsku, ale nie wszyscy tak lubią ;) Ja wolę zupki bez mięska :) Składniki: 2 kostki rosołowe 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziela angielskie 3 liście laurowe łyżeczka bazylii  pół średniej cebuli ząbek czosnku por kawałek selera natka pietruszki koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru(...)bazylii, por i seler. Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek. Gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę). Na koniec dodać

The Sweet Damsel
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 162

wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego

Weekendy w domu i ogrodzie
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 129

smakuje z jej dodatkiem, bo podkreśla smak buraczku i powoduje, że zupa jest bardziej delikatna i zarazem wyrazista. Taką botwinkę mogłabym jadać niemal codziennie J SKŁADNIKI : (4- 5 porcji) 1 duży pęczek botwiny (2 buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy(...)odstaw. Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście i obierz buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą

Calzonella.com
Pikantny krem paprykowy 184

papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć

Pełny talerz
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 199

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem 133

się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama. Drukuj Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kalafior 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (dałam klarowane) 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia) 200 g topinamburu 1 liśc(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką. Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie. Dolewamy bulion i gotujemy

Mieszam w Garnku
ŚLEDZIE PO GRECKU 103

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym

Kuchnia MagdaLeny
Ramen rosół orientalny 187

wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 3-4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir

Garniec Magalie
Rosołek jak u Mamy – przepis 95

gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora Ok. 15-20 dag włoskiej kapusty Kilka gałązek selera naciowego Kilka ziaren ziela angielskiego

Kate's Kitchen
Zupa z soczewicą i batatami 228

albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze

Czerwień i błękit
Wegańska Zupa Kalafiorowa 127

przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur

Gotowanie...to proste !
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 167

tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata

Smaczne Zdrowe
Zupa warzywna z cieciorką 163

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały

Zasmakuj Kuchni
ZUPA KUKURYDZIANO - FASOLOWA 110

Następna zupa z mojej kolekcji,ugotowana na pachnącym wywarze z warzyw. 300g.kukurydzy z puszki 200g.białej fasoli z puszki 1 duży ziemniaki cebula 1 ząbek czosnku seler 300ml.mleka 2 łyżki masła 600ml.bulionu z warzyw sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę i czosnek obieramy,siekamy.Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na plasterki.Seler obieramy,ścieramy na tarce.Masło topimy w rondelku.Wk

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 184

mnie Asia K.  Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz

Di gotuje
Kapuśniaczek z młodej kapusty. 138

robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek

Kuchnia Beaty
Zupa kalafiorowa 147

Gotujemy udko, tak aby powstał wywar. Do bulionu wrzucamy podzielony na kawałki kalafior, marchewkę (w kosteczkę) , por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę). Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku.  Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy

ChilliJemy
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 133

nawet troszkę więcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru

Smaczne Zdrowe
Krem z warzyw korzeniowych, Delicatessen 196

Pyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodka zupa wielowarzywna 197

zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka

Truskawkowa Fiesta