zupa z selera - 5925 przepisów (strona:219/395)

Grochówka na wędzonych żeberkach 159

smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora(...)kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy. Usunąć z zupy

Codziennik Kuchenny
krem kalafiorowo-brokułowy z groszkiem ptysiowym 125

Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy. Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 2 marchewki cebula korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki kaszy manny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawny sok warzywny z wyciskarki wolnoobrotowej 141

U nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny.  Tym razem

Kawa z mlekiem
Flaczki cielęce w rosole 263

mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mięso z kurczaka i warzywa. Gdyby zupa była zbyt gęsta, wtedy można dolać wody. Wszystko razem ponownie zagotować i spróbować czy nie trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartoflanka a la Parmentier 147

potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier  Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku  -łyżka suszonego lubczyku Gotujemy bulion warzywny: dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek korzenia selera, dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie zalewamy pięcioma szklankami(...)gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy użyć ugotowanej marchewki z bulionu i kleksika ze śmietany oraz dowolnej zieleniny

Kulinarne przemyslenia
Zupa ryżowa z dorszem 121

rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Krem z suszonych borowików. 115

być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest zniewalający, prawda? W mojej wersji istotnym dodatkiem (wieńczącym dzieło) są włoskie orzechy. Uważam, że ich charakterystyczny, nieco wytrawny, smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie. Składniki: 40 g suszonych prawdziwków 1 cebula 1 nieduży ziemniak mały kawałek selera  2 litry lekkiego bulionu(...)selera pokrojone w kostkę. Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw. Smażyć około 10 minut. Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut. Zmiksować blenderem wraz ze śmietaną lub śmietanką. Orzechy połamać i podsmażyć kilka minut na maśle. Zupę podawać

zadanie-gotowanie
DOMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 157

podam Wam kochani przepis na taką mało oryginalną domową klasyczną zupę z makaronem ,której przewodnim motywem jest pieczarka.Nic szalonego , a wręcz nudnego jest w tym przepisie ,za to jaki smak ho ho ho.Zapraszam!. 2 litry wody 30dag.pieczarek 8 łyżek makaronu świderki Szczypta majeranku 1 cebula 1ząbek czosnku  kawałek selera 1 pietruszka 2 marchewki 100ml.śmietany 18% 1/2 łyżeczki mąki(...)Drugą połowę cebuli drobno posiekać. Pieczarki umyć , oczyścić i posiekać w plasterki.Na małym ogniu na patelni przesmażyć cebulę.Dodać pieczarki i czosnek ,smażyć przez ok 5 minut.Podal* wywarem z zupy i dusić jeszcze przez ok.10 minut.Dosypać makaron i gotować do jego miękkości.Zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką , rozprowadzić wywarem , aby nie zrobiły się nam grudy i wlać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 185

Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)SKŁADNIKI :  200 g ziemniaków  100 g marchewki 50 g selera 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 400

myśl o pysznej zupie. Tym razem ugotowałam ją  trochę inaczej niż zwykle, bo na maśle. Było znacznie szybciej niż na mięsie, a zapach masła unosił się w całej kuchni. Składniki: 4 spore garście szczawiu - objętościowo wyszło mniej więcej 2/3 foliowej torby "jednorazówki", 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwierć niewielkiego selera , 1/2 małego pora , około(...)litra wody , pół kostki masła , sól , pieprz , 1 łyżeczka cukru , cebula , młode ziemniaki, kwaśna, gęsta śmietana. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki.  W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem pomidorowy 158

Zapraszam na pyszną zupę krem z pomidorów , pomidory przepyszne , słodziutkie , prosto z krzaczka , zapach jest oszałamiający po prostu aż szkoda nie przyrządzić pysznego kremu z tych pysznych pomidorków , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 marchewki  1 cebula  1 mały seler  pęczek pietruszki  1 ,5 pomidorów  1 kostka rosołowa  3 szklanki wody  3 średnie(...)ziemniaki     Wykonanie  Marchew , seler i ziemniaki  obieram i kroję w średnią kostkę , następnie do średniego garnka wkładam warzywa i zalewam wodą , około 3 szklanek , kotujemy na małym ogniu , do gotujących się warzyw dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor , kiedy warzywa nam się , przygotowuję pomidory .  Wszystkie pomidory

Mój Smak
Krupnik drobiowy z grzybami 84

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :) 215

też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam! Składniki (ok. 5 porcji): 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry  1,5 l wody 3 średnie marchewki  1 mała pietruszka kawałek pora i selera  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  2 puszki(...)gotuj od momentu zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.  Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody.  Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę.  Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję

Zdrowie na języku :P
Żurek wielkanocny 177

adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka(...)czasie, wciąż w trakcie gotowania (po przykładowo półtorej godziny) dodajemy obrane warzywa i całą nać pietruszki. Gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przecedzamy zupę (bądź wyjmujemy z wywaru kości i warzywa łyżką cedzakową). Wlewamy zakwas i dokładnie łączymy z wywarem, po czym dorzucamy pokrojoną dowolnie kiełbasę. Do smaku dorzucamy majeranek i zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni 129

Idąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj! Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody(...)zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis

Mój pomysł na