SKŁADNIKI: 1 Filet z kurczaka 3 litry wody 3-4 marchewki lub 15 mini marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1 seler łodyka kostka rosołowa przyprawy:sól,pieprz
Gotowanie PatkiKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki
Takie tam pichcenieniedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe
Czary - gary w kuchniSkładniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej
Qchnia po prostusuchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym
My Culinary Arttrochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą
Miód i pieprzProsta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki
R'n'G KitchenPolecam przepis na kapuśniak z młodej kapustki Produkty: 1 kapusta 4-5 młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety
Ugotujmy CośSkładniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki
W Mojej Kuchni Lubięprzepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól
zabawa smakiemzupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynącapolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFooddawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz
Truskawkowa FiestaDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach
Walijskie Pichceniejesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;) Składniki: groch łuskany połówki 200 g marchew 3 szt ziemniaki 5-6 szt seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone
głodny alergikpolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFoodnasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście(...)selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy
Smak mojego domuDziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średni por 2 cebule szalotki(...)rozmaryn sól, pieprz ziołowy oliwa masło PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek. Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli
kulinarnyJaAromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy
Ugotować