zupa z selera - 5925 przepisów (strona:231/395)

Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 131

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
Prosty ramen z pieczonej kaczki 97

wadze ok. 2 kg 1 pęczek obranej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por) 1 gwiazdka anyżu (ważna, nie pomijamy) 4 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości dużego kciuka 60 g suszonych grzybów shiitake (ważne, nie pomijamy) 2-3 łyżki jasnej pasty miso (można pominąć, ale zupa będzie uboższa w smaku) 2-3 łyżki mirinu lub sake (można pominąć) niepełne pół

Poezja smaku
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 149

taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6  porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok  1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki marchewka - 1 szt seler naciowy - 2 łodygi świeży imbir -  1 łyżeczka(...)dodatkiem łyżeczki sody i kminu w celu zapobieżenia wzdęciom.  Etap II - Czosnek & Przyprawy Po zakończeniu etapu I, w dużym garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, seler naciowy i marchewkę pokrojoną w plasterki (najlepsza będzie ta z bulionu) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz starty imbir, chwilę smażymy.  Etap III - Bulion Do garnka

Wylizany Rondel
Chrzanica - kuchnia podkarpacka 174

smak zupy i przywołuje na myśl wczesną wiosnę. Polecam gorąco, bo to wyjątkowa potrawa, która zagości na moim stole jeszcze nie raz. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Wara i został opublikowany w „Smakach Ziemi Brzozowskiej”. Chrzanica - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 97

Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki(...)selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy

kulinarnyJa
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 191

Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki(...)selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy

kulinarnyJa
Grochówka z pęczakiem 95

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.   Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody(...)soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym 187

zupa będzie miała jedwabiście kremową konsystencję. Możemy ją podawać już 8 miesięcznym niemowlakom. Wcześniej warto jednak sprawdzić, czy maluch nie jest uczulony na kokosa (bądź co bądź jest to orzech). Dla najmłodszych dzieci polecam przyrządzić zupkę z dodatkiem domowego mleczka kokosowego. Wtedy mamy pewność, że nie ma w nim niepotrzebnych dodatków.   mały kalafior 4-5 ziemniaków kawałek selera pietruszka(...)selera, i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy sól, a następnie wkładamy pokrojone warzywa i pora w całości. Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka i gotujemy całość kolejne 10 minut. Do szklanki wlewamy odrobinę wywaru z zupy

Dieta bez mleka
SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY 120

Prosta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też

Kuchnia MagdaLeny
Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią 110

marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy

VioletoweKucharzenie
Żurek 171

mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy

Życie zamknięte w smaku
Grochówka z ogniskowego kociołka 146

Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego grochu 1 ćwiartka z kurczaka 200 gram boczku wędzonego 2-3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki 2 mniejsze cebule Kiełbasa ( cienka, typowa na ognisko ) Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Groch przepłukujemy(...)ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie majerankiem. Czuję jak pachnie a jak smakuje…SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa brokułowa z grzankami i chili 174

przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem . Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz(...)pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 133

smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków czosnku(...)końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi

mojewypiekiinietylko