przepisów i zabrałam się do gotowania. Zupa wyszła naprawdę dobra, ale oczywiście do tej co jadłam w restauracji nie ma co się równać. Chyba będę musiała pójść tam jeszcze raz ;) Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości buraków 3 podudzia z kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule(...)wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy
Delusional TrineTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek
Kuchnia Pokoleńhttps://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/rosol/ porcja kaczki (ja użyłam kości i resztki z całej kaczki wyluzowanej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie
Gotowanie jest łatweWspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży
W królestwie smaków Beaty· rosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki
Camilla w kuchniAromatyczna ,delikatna ,pyszna. Składniki 500 g mielonego indyka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1,2
R'n'G KitchenA dziś co ś d o pary do uszek z grzybami :) Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1
Kuchnia domowa Anizupę razem. Rosół jest banalnie prostą zupą, ale niezwykle ważny jest tu czas gotowania, który musi być długi i mały ogień, który sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk(...)minimum, wyciągamy wszystkie szumowiny i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy i nacinamy w krzyż, ale nie przekrawamy do końca. Opalamy na gazie, aż będzie spieczona z wierzchu. Dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Jeżeli dużo wody nam wyparuje można dolać PRZEGOTOWANEJ wody! (ważne, żeby woda była przegotowana, bo inaczej rosół zrobi się
dom-agi.plTata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie, że kapuśniak , tak jak i grochówka , musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę, wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze. I to nie chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo(...)pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy łyżka majeranku sól i pieprz 500 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybków. Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone na mniejsze części żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, wypłukane grzyby i gotować około 20 minut. W tym czasie przygotować warzywa: obrać jarzyny, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować i gotować
Poezja Smaków - blog kulinarnyZgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty . W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych(...)wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1 / 2 łyżeczki kminku sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki lub ćwierć plasterki. Do garnka wlać
niecodziennikparypełną smaku wegetariańską fasolówkę lubię też , a jakże – bo czego tu można nie lubić? Syci, delikatnie rozgrzewa, a do tego jest całkiem zdrowa i szybka do zrobienia. Marchew, seler naciowy i cebulę obieramy, kroimy warzywa w drobną kostkę jednakowej wielkości. W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na małym ogniu soffritto, często mieszając. Warzywa najpierw powinny się zeszklić(...)się rozpadać i lekko zagęści zupę. Minęło 20 minut gotowania, a fasola cała? Trzeba jej pomóc. Wyjmijcie kilka łyżek stołowych fasoli z gotującej się zupy i rozgniećcie ją widelcem. Dodajemy rozgniecione fasolki do zupy i sprawdzamy, czy nie trzeba jej jeszcze mocniej doprawić solą i papryką. Z czym zjeść? Sama w sobie ta zupa jest i sycąca, i pyszna
Karo in the Kitchenrazem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy
Qchnia po prostuniedawna wydawało mi się, że ugotowanie żurku, to wielka sztuka. Omijałam go szerokim łukiem, pewna, że mi nie wyjdzie. W sumie nie wiem czego się obawiałam :) Jest to zupa niesamowicie prosta do przygotowania, praktycznie gotuje się sama :) Przepis oparłam o rady mojej mamy :) Do przygotowania żurku użyłam domowego zakwasu żytniego, ale jeśli nie macie domowego, możecie użyć taki ze sklepu(...)miękkie. Wyjmujemy seler, pietruszkę i cebulę. Dodajemy zakwas i gotujemy kilka minut. Zakwas proponuję dodawać porcjami i próbować, jego ilość zależy od tego jak kwaśny żurek chcecie uzyskać. Już po dodaniu zakwasu nasz żurek powinien być trochę gęstszy. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Jeśli dużo wody Wam się wygotuje możecie dolać szklankę przegotowanej wody. Następnie kilka łyżek zupy przelewamy sobie
Czerwona PorzeczkaJaponii, gdzie zupy podaje się razem z innymi potrawami, a często na zakończenie posiłku. P. S. Tofu dostaniecie w większym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane i pokrojone(...)zimną wodą. Dodaj do niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej
Qlinarnie i Qlinarnieselera, kawałek pora) - 1 opalona cebula - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli - łyżeczka młotkowanego pieprzu KORPUS Z KRÓLIKA umyj i podziel na części. Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy. WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może
Kuchnia bezglutenowa Loli