robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek 1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu(...)kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa
Kuchnia Beatypatelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku. Składniki: -4 piersi z kurczaka -3 cebule -1 papryka -2 kiełbasy (śląska lub zwyczajna) -przyprawy (przyprawa do grilla, papryka, majeranek) -patyczki do szaszłyków -olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości ok. 2x2 cm a następnie przyprawiamy. Cebule(...)kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a paprykę w kostkę 2x2cm. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje ze względu na różne gusta w rodzinie. Pierwsze były z piersią, kiełbasą, cebulą i papryką. Drugie z piersią, cebulą i papryką. A trzecie z piersią i cebulą. Kiedy
Magia jedzenia.Składniki: -3 śląskie kiełbasy -1 cebula -3 ogórki kiszone -koncentrat pomidorowy (mały) -1 łyżka mąki -1,5 szklanki wody -przyprawy (majeranek, kucharek) -makaron spaghetti Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy kiełbasa się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki kiszone i przyprawy. Całość podsmażamy z 5-7 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy
Magia jedzenia.Kiedy wracam pamięcią do tamtych lat, nie udaje mi się przypomnieć gdzie mogłam jeść tak samo, bądź przynajmniej-podobnie. Najlepszą pizzą była pizza con salsiccia locale. Pizza z lokalną kiełbasą, całą masą cebuli, sera i pomidorów. Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść. Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej, już nie pierwszy zresztą(...)Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek kiełbasa z cielęciną HAŃDEREK cebula, tej ile chcecie czosnek – ok. 2 ząbki suszone pomidory z zalewy natka pietruszki-opcjonalnie do podania lub bazylia W misce zalać mąkę wodą
Z Kuchni Do KuchniŻurek z jajkiem sadzonym... Składniki: 6 surowych białych kiełbas ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą(...)Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś
Pelusiowa Kuchnianajlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu(...)uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 1 kg fasoli „Piękny Jaś” 500 g pieczarek ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej) ok. 200 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 czubata łyżka majeranku 1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą
MyCookBook.plMakaron z pieczarkami i kiełbasą... Taki makaron to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, resztki wędlin czy sera, pieczarek czy pozostałego makaronu po zupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni. Składniki: makaron kiełbasa lub wędliny cebula pieczarki jajka ser śmietanka (niekoniecznie) natka pietruszki sól pieprz Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy na dość dużym ogniu, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy kiełbasę lub wędliny. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu dorzucamy przesmażone składniki. Do miski wrzucamy jajka (u mnie 3 szt.), rozkłócamy za pomocą widelca
Pelusiowa Kuchniapełnowartościowy posiłek. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach 6-7 średnich ziemniaków 1 większa cebula 300 g kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku czarny pieprz mielony sól(...)przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość
Smakowite DaniaDałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 2-3 małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 200 g kiełbasy 100 g sera żółtego majeranek od Skworcu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule(...)ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki z cebulami, mieszamy z kiełbasą, serem, jajkami, mąką i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki: 500 g kaszanki 500 g ziemniaków 100 g kiełbasy lub wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki mleka 2-3 łyżka masła sól, pieprz, majeranek wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączmy, dodajemy mleko oraz 2 łyżki masła i dusimy na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebulę, kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż cebula(...)się zeszkli. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniaczerwone papryki 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno) 250 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany 6 łyżek oleju do smażenia 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)gniazda i kroimy w cienkie paski. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze
Trzeci talerzzawsze...burak pieczony w folii. I tu go wykorzystam. Warto jeść buraki moi Drodzy, warto. Pieczone w piekarniku, w folii zachowują swoje właściwości odżywcze. Uzyłam również, nie przez przypadek – kiełbasy po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO Wystarczy spojrzeć na etykietę, by zrozumieć, że wysoka jakość, to przede wszystkim jasny skład, zero chemii ,a co za tym idzie...zdrowe podejście do mięsa(...)dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa
Z Kuchni Do KuchniZapiekanka z tartych ziemniaków Składniki: 6-7 ziemniaków 2 cebule 6-7 pieczarek mały kawałek kiełbasy 3 łyżki mąki ryżowej olej sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam i starłam za pomocą maszynki. Pieczarki i cebulkę obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Do startych ziemniaków dodałam podsmażone pieczarki(...)cebulą, kiełbasę, mąkę, przyprawy, zioła i 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i przełożyłam do nasmarowanej olejem keksówki. Keksówkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp
nietadietaZapiekanka warzywna z kiełbasą Składniki: buraki ziemniaki marchew pasternak cebula kiełbasa oliwa z oliwek sól majeranek koperek rozmaryn Warzywa i kiełbasę obrałam i pokroiłam w plasterki, a następnie ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polałam oliwą i dodałam przyprawy oraz zioła. Wstawiłam do piekarnika na ok 1 godzinę i 15 min., temp. 180 º C. (czekamy
nietadietawiększego aromatu. Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek(...)fasola i przepłukać ją. Włożyć fasolę do dużego garnka i zalać wodą. Gotować ją na średnim ogniu przez ok. 30 min. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną kiełbasę w kostkę i boczek. Wszystko dobrze przysmażyć, ale uważając by nie przypalić. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy i dalej gotować
Calzonella.com