Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane z cukinią i dynią Składniki: 16 bułek(...)drożdży 700 g pszennej mąki 350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki 2 łyżeczki soli 1 cukinia pokrojona w cienkie paski 150 g pieczonej dyni 100 g kiełbasy 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto
codojedzenialepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki(...)ziemniaków 2 skrzydełka z kurczaka 100 g kiełbasy podsuszanej bamberskiej Tradycyjne jadło 1 duży por 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki masła 100 g serka topionego śmietankowego jarzynka lub sól do smaku kolorowy pieprz w ziarnach do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki
Wanilia i Kardamonposiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól, pieprz(...)gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy kminek i przyprawiamy na lekko pikantnie. Dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy
sierotka maRysia w kuchnisuszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuka Składniki: 1 mała cukinia 3-4 suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego(...)wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem. Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek. Makaron łączymy w garnku z duszoną cukinią i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość posypujemy wiórkami
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: około 1,5 -2 kg dyni 1 cebula - sól i pieprz -do smaku 3 łyżki śmietany - orzechy - szczypiorek - 100 g kiełbasy tartym serem - 2-2, 5 szkl.mleka kokosowego dodatkowo ziarno kolendry,uprażone na 2-3 łyżkach oleju... Wykonanie Dynie obrać ,usunąć pestki i pokroić w kostkę . W rondlu podsmażyć cebulę w odrobiną masła i dodać dynię. Wlać trochę wody(...)miękką dynię przekladamy do blendera i miksujemy. Następnie dodajemy starty ser. Sól i pieprz do smaku. Oraz mleko kokosowe .Kiełbase kroimy w kostke.Patelnie rozgrzewamy i na gorąca wrzucamy kostki kiełbasy ,smażymy do zarumienienia Ciepłe kostki kiełbasa nadziewamy na patyczki saszłykowe. Wlać zupę do miski, umieścić łyżeczkę śmietany .Posypać serem ,zarumienionymi ziarnami kolendry,oraz kielbaskami na patyku
w mojej kuchnizasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem
Monia miesza i gotujeżurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która(...)odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy
Right Behind The Kitchenbabcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej(...)swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku 0,2 kg słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa ) 4-5 listków laurowych – dużych 6-8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej
Ogrodnik w podróżybutelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk ) biała kiełbasa 5 szt 5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi(...)obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę. Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję. Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę
Kuchnia na wzgórzupropozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka(...)szklanki słodkiej śmietanki 18% posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki 150 g miękkiego sera żółtego Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat
Czerwień i błękitDziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę. Zwinęłam ją w ślimaczka. Przyprawami do środka. Spięłam patyczkami do szaszłyków. Ułożyłam
potrawyregionalneJednogarnkowe, smaczne danie, które w Polsce jest bardzo popularne. Jego standardowy smak postanowiłam przełamać hiszpańską, pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z aktualną porą roku. Idealnie rozgrzewające, jesienne danie. Składniki: 1 szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości fasoli białej "Jaś" 150 gram kiełbasy chorizo 1 cebula 2 ząbki czonsku 4-5 pomidorów szczypta majeranku oraz oregano(...)sól i pieprz 1/2 szklanki bulionu lub wody natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Na patelni smażę pokrojoną w plastry kiełbasę, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Dodaję pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i ugotowaną fasolę. Wlewam bulion
Mango Papajaskładniki: pasta chili (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek Italiamo - 2 łyżki przyprawa do pizzy Italiamo - paska łyżka suszone pomidory kilka sztuk Italiamo 20 dag wędzonej kiełbasy 20 dag wędzonego sera pół czerwonej papryki kilka pieczarek sól Pieczarki pociąć w plastry, podsmażyć z solą. Pomidory pokroić drobno, podobnie paprykę. Kiełbasy pociąć w plastry a żółty ser zetrzeć(...)pastą trzeba uważać bo jest bardzo ostra, dla mnie łyżeczka to dawka maksymalna idealnie podkreślająca smak, ale jeżeli lubicie ostre potrawy to można dodać więcej. Na pastę położyć składniki - kiełbasę, pomidory, paprykę, pieczarki. Delikatnie posolić, posypać przyprawą do pizzy i posypać serem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wkładać do już rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnymoim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę(...)ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, marchew pokrojoną w plasterki, seler i korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.Gotować aż warzywa będą miękkie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać plasterki kiełbasy, podsmażyć. Fasolę odcedzić, przepłukać. Do gotowego wywaru wrzucić kiełbasę i fasolę, gotować chwilkę, przyprawić. Na końcu wlać śmietankę. Na talerzach posypać drobno posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić(...)miękki. Do fasoli dodać skórkę odciętą z wędzonego boczku (będzie bardziej aromatyczna). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, pod koniec dać pokrojone ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podusić. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż całość będzie aromatyczna i koncentrat straci swój "surowy" smak. Gdy fasola będzie miękka wrzucić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie