kiełbasa - 10671 przepisów (strona:246/712)

Potrawka warzywna na kiełbasie w dwóch wariantach czyly pierwsze samodzielne leczo 178

chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy 1 duża cebula 2 średnie pomidory sól, pieprz papryka mielona słodka papryka mielona wędzona Przygotowanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę - w półplasterki. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry(...)kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Przerzucamy do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kiełbasę z dodatkiem pieprzu. Następnie podsmażamy chwilę paprykę - z dodatkiem słodkiej papryki mielonej. Przerzucamy do garnka. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy pomidora - z dodatkiem soli i pieprzu by wydobyć smak. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. W razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie

Kuchnia po mojemu
Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki 228

wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia!  Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste 4 plasterki pomidora malinowego 4 liście botwinki, opłukane i osuszone 2 plastry kiełbasy krakowskiej z dodatkiem zielonego pieprzu(...)plastry sera gouda 1/3 łyżeczki masła sól do smaku Przygotowanie: Na kromkę pieczywa układamy kolejno: plasterek sera, liście botwinki, 2 plasterki pomidora, plasterek sera, plastry kiełbasy krakowskiej i ponownie pomidora. Przykrywamy drugą kromką. Układamy na wysmarowanym masłem zgrzewaczu do kanapek, podajemy na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Koreczki 211

mamy pomysłu na przekąskę lub nie ma wystarczającej ilości czasu by poświęcić go na pichcenie, koreczki są idealnym rozwiązaniem. Składniki: wykałaczki ser żółty w kawałku kabanos niewielki kawałek kiełbasy kilka oliwek np. z nadzieniem paprykowym kilka marynowanych pieczarek ogórek konserwowy świeża papryka żółta lub czerwona Wykonanie: Ser pokroić na niewielkie równe kostki. Ogórek pokroić na grube plastry, jeśli(...)większe niż kostki sera to przekroić je jeszcze na pół. Kabanosy pokroić na kawałki długością zbliżone do wielkości kostek sera. W zależności jaką mamy kiełbasę, kroimy ją na plastry lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Nabijać na wykałaczkę dowolną kompozycję składników np. ser, kabanos, papryka, oliwka lub kiełbasa, ser, ogórek, pieczarka. Jakie składniki, ich ilość i kolejność należy wybierać

Mama Gotuje
Jajecznica podana z Quesadilla 239

zrobiliśmy wczoraj po pracy zakupów...dlatego dziś na śniadanie to co jest w lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek,  tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dodajemy

MarciochaKucharzy
Wielkanocny żurek w chlebie 171

zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar(...)minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.  Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę

MarciochaKucharzy
Pikantne paprykowe leczo z grzankami 218

grzankami jest ulubioną wersją mojej rodziny jak i moją :)  Pikantne paprykowe leczo z grzankami SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone około 600-700g 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna (domowa) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)grzanki do podania  PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki.  W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
fasolka po bretońsku 328

suchej fasoli 1 puszka pomidorów bez skóry 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku 5 łyżek oleju 1 laska cienkiej kiełbasy 1 cebula 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz mielony PRZYGOTOWANIE Fasolę opłukać i zalać wodą (ok. 5 cm ponad fasolkę). Odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia dolać tyle wody, żeby zachować(...)ogniu (jeśli całość będzie za gęsta, dolać wody, jeśli za rzadka, przełożyć do małego garnuszka szklankę fasoli, dokładnie zblendować i wlać z powrotem do garnka). W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę

zabawa smakiem
Wytrawna tarta z brokułami. 268

Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie smaczna wytrawna tarta z brokułami, serem i wędzoną kiełbasą. Tarta bardzo się wszystkim spodobała, chyba właśnie dlatego tak szybko zniknęła ze stołu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 3 łyżki śmietany Szczypta soli Nadzienie: 300 g gotowanych brokułów 3 łyżki sera 4 jaja 70 g wędzonej kiełbasy(...)stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Póki ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. W misie ubijamy jaja, mleko, dodajemy sól i słodką paprykę. Do jaj dodajemy ser, pokrojoną wędzoną kiełbasę i pokrojone brokuły. Mieszamy.  Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, układamy na wierzch większe kawałeczki brokułów i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Fasolka po bretońsku 233

Składniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2  rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować do miękkości(...)Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać i razem wszystko podsmażyć. Kiełbasę i boczek dodać do fasoli wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i sól. Przygotować zasmażkę z  mąki i masła. Zagęścić danie. Szybko wymieszać by nie powstały grudki

kulinarnajamka.blogspot.com
Grochówka 207

się dopiero po południu w promieniach Słońca, ale i tak przydało się wieczorem zjeść coś energetycznego. Stąd grochówka, która należy do moich ulubionych zup. Zamiast boczku dodaję do niej kiełbasę jałowcową ze względu na smak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego(...)grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (przynajmniej 3 razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z cukinii 236

papryki (czerwona, żółta, zielona ) 3-4 pomidory 2-3 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz natka pietruszki papryka mielona słodka papryka mielona ostra 2 laski cienkiej kiełbasy ( wg gustu) olej Wykonanie: Cebulę i jabłka siekam w drobna kostkę. Cukinię obieram ze skóry i  kroje w większa kostkę, tak samo papryki oraz kiełbasę W dużym rondlu rozgrzewam(...)olej i podsmażam cebulę. Dodaję cukinię i dusze do miękkości. Papryki podduszam na patelni i dodaję do cukinii. Osobno podsmażam kiełbasę i wrzucam do warzyw.Na końcu daję pokrojone jabłka i ósemki pomidorów. Wszystko duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli

Bea(u)ty kitchen
Gulasz z fasolki szparagowej 195

Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku(...)dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez

In my kitchen
Szynkowar - co to za stwór ? 222

szynkowar " całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana(...)ulubionego smaku. Bardzo żałuję, że nie znaliśmy tego sprzętu przed wyjazdem do Arabii Saudyjskiej, bo dla emigranta zwłaszcza pracującego na Bliskim Wschodzie lub w kraju, gdzie trudno o dobrą kiełbasę takie urządzenie to prawdziwy skarb. Na następny kontrakt szynkowary pojadą z nami - gdziekolwiek by to nie było :) Ps. Przepisy na wyrobu z szynkowaru podamy niebawem, a już jutro....... ? nasz szynkowar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielona leniwa zapiekanka z porami 177

dzięki temu manewrowi też mniej ;) Składniki : 7 naleśników gruby por (ok. 30 cm) 4 zblanszowane młode listki jarmużu pół pęczka natki pietruszki ok. 100 g gorgonzoli pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 3 plastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić(...)kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Żurek 250

Składniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 200 ml śmietanki 30% 0,5 litra zakwasu naturalnego Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa myjemy obieramy(...)dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy  warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek oraz kiełbasę wędzoną swojską kroimy w kosteczkę, podsmażamy,  po chwili dodajemy do pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, smażymy wszystko jeszcze chwilę, dodajemy do żurku. Na koniec dorzucamy pokrojono drobno czosnek, majeranek

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania