przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka wędzonej papryki słodkiej sól(...)łyżki oliwy Sposób przygotowania: Cukinie obrać, jeśli są młode pokroić w większą kostkę w całości, jeśli są starsze, wydrążyć środki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę pozbawić pestek, pokroić w większą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Do dużego
na moim stole...wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem. Podajemy posypaną koperkiem. Parzybroda doskonale smakuje również
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny(...)szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża) 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka przyprawy do gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej
Rozpustne gotowanielecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki 1 młoda, mała cukinia 2-3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa 1 listek laurowy(...)Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę (nie należy wybierać taniej kiełbasy, gdyż ma ona wpływ na smak dania). Następnie czyścimy paprykę, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli, mieszamy i dalej smażymy, dodajemy obraną
Rozpustne gotowaniePyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna
Snejkusiowe PrzepisyCzasami pomysły na obiad przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku(...)śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy widelcem. Lekko podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy
R'n'G Kitchenkuchnię wielkopolską natknąłem się na zupę chlebową ,bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Składniki 2 l bulionu mięsno-warzywnego 400 g czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy(...)wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy (ciągle mieszając) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchendanie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiełbasę kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej(...)smażenia Sos: duża cebula łyżka masła łyżka mąki 600 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (5-6 sztuk) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę obieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką tartą wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce
R'n'G KitchenWielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach(...)osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem
R'n'G Kitchendanie z piekarnika. Wystarczy tylko wszystko pokroić, skropić olejem i posypać przyprawami i do pieca. Prosto, szybko i smacznie. składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 2-3 średnie cebule olej ulubione przyprawy, u mnie zioła włoskie (młynek Kotanyi) Młode ziemniaczki obrać, oskrzybać lub wyszorować i pokroić w plasterki o grubości ok 5mm. Cienką kiełbasę również(...)pokroić w plasterki. Cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki. Pokrojone warzywa i kiełbasę ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wszystko skropić olejem i wymieszać. Potem oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut na funkcji termoobieg. Od czasu do czasu przemieszać aby ziemniaczki piekły się
Monia miesza i gotujeprzepis na pyszną zapiekankę z ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 20 dag cienkiej kiełbasy, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka(...)Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPodajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo 125 g mozzarelli 2 łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z tego(...)ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę
Stare GaryWtedy smakuje najlepiej :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym(...)olejem. Smażymy do momentu aż zmięknie. Następnie przesypujemy ja do dużego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na tłuszczu powstałym podczas smażenia kiełbasy. Wrzucamy do garnka. Cukinię i bakłażan razem ze skórką kroję w kostkę i również przesmażam na patelni. Gdy zaczyna
Qchnia po prostuwielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni(...)oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut tak aby wszystko się dobrze połączyło
Jemy Pijemy