moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany do przygotowania smacznych posiłków. Dzisiaj zapraszam na duszoną kapustę włoską z białą kiełbasą , koperkiem i papryką. Składniki: 1 główka włoskiej kapusty (ok 1 kg) 0,5 kg białej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku(...)zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać masło. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz plastry pokrojonej papryki i białej kiełbasy. Smazyć aż warzywa i kięłbasa będą miękkie. Dodać do kapusty, doprawić pokrojonym koperkiem i czosnkiem. Ponownie zagotować...Podawać gorącą z pieczywem...Smacznego
Gosia gotujewiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę obieram(...)kroję w piórka i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasidomu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję(...)piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasiweszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć boczek z kiełbasą , by uzyskać wersję wegeteriańską. Jak perfekcyjnie ugotować ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie(...)częściowo się rozpadły w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody około 15 minut , aż będą miękkie kiełbasę pokroić i zrumienić na patelni ugotowany boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako wędlinę do kanapek połączyć zawartość obu garnków - ugotowanej i ciecierzycy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieczór zapiekanka w sam raz. Przepis każdy tworzy tak naprawdę sam, dodajemy to co lubimy- u mnie wygląda to tak... SKŁADNIKI: 25dag. suchego makaronu 10 dag. szynki 10 dag. kiełbasy 1 średnia cebula kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy(...)aldente, szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron, szynkę z kiełbasą, makaron... wszystko zalewamy jajkiem z mlekiem i serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia Beatypoprzedniego dnia i żal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków(...)cebule, 2 łyżki oleju, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek kaszy manny, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej, kminek, sól, pieprz, 1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościszafce paczkę fasolki i nabrałam na nią ochoty :) Namoczyłam na noc i na drugi dzień wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej (na noc) fasolkę(...)małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił Dolewamy wodę do wysokości
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy(...)garnka:) Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:) Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić
Praktyczna pljuż zostało. Zupa jest sycąca i w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :) Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem SKŁADNIKI na 2 porcje: 500 ml bulionu 7-9 dużych różyczek brokuła 1 kiełbasa śląska 2 jajka śmietana lub jogurt szczypiorek pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy(...)brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy kiełbasę w kosteczkę. Po upływie 10 minut dodajemy do zupy pokrojoną kiełbaskę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest ta, do zrobienia której dziś zachęcamy. Zupa ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni. Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie SKŁADNIKI: 4 ziemniaki (duże) 2 surowe kiełbaski 1 marchewka mała 1 pietruszka mała kawałek selera 1 ząbek czosnku 1 kostka(...)rosołowa liść laurowy ziele angielskie - 3 ziarenka sól pieprz magii 1 łyżeczka majeranku 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad proponujemy żurek na bogato, czyli z dwoma rodzajami kiełbasy i jajkiem, a do tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru(...)Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia (można dodać oregano) PRZYGOTOWANIE: Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy(...)umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane. Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso - gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispodziewał. Bułeczki meksykańskie SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe(...)soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. Za jej wyrób zabraliśmy się już z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski(...)można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić. A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą zachwyceni ... Wielkanocna biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,3 kg boczku surowego chudego 500 ml zimnej wręcz lodowatej wody 6 łyżeczek majeranku 1/3 łyżeczki rozmarynu 30 g soli ziołowej 25 g soli morskiej 2 łyżeczki pieprzu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki