Leczo z kiełbasą długodojrzewającą i warzywami 236Leczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a zarazem pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy długodojrzewającej 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki białe sól, pieprz, majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 200 gram passaty(...)pomidorowej 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Z kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu i smażymy ją na brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy
Mango Papaja
Leczo z kiełbasą 185wieje, leje i tak ogólnie nieprzyjemnie jest na zewnątrz. Jednak nie bacząc na aurę za oknem postanowiłam dzisiaj przygotować proste danie jednogarnkowe - czyli leczo z cukinią i kiełbasą. Danie na szybko, bo praca licencjacka cały czas na mnie czeka, a już wkrótce czerwiec, więc muszę przyspieszyć ze swoimi postępami :) Mam nadzieję, że chociaż Wy nie macie takich przykrych obowiązków(...)leniwy i senny dzień. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 laska kiełbasy – ok.150 g 1 duża papryka 1 cukinia pomidory w puszce – 400 g olej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy ok. 2 min pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę
psgotujemy
Biała kiełbasa z piekarnika 235Biała kiełbasa ma wyjątkowy smak, to bodaj najsmaczniejsza ze wszystkich wędlin. Ponoć zrobienie jej nie jest trudne, może kiedyś się odważę, póki co zdaję się na dobrą, ale kupną. Najczęściej jadana jest w okresie Wielkanocy i gotowana, a raczej parzona. Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle(...)delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją, bo wystarczy ułożyć kiełbaski w naczyniu, a resztę zrobi za nas piekarnik. Składniki: 4 kawałki białej kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: obrać czosnek i cebulę kiełbaski ponakłuwać wykałaczką ( by nie popękały), następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z bobu 168ładnego zielonego koloru. Zapraszam na degustację ;) Składniki: 1kg bobu (po ugotowaniu i obraniu około 700g) 300g mąki pszennej 3 jajka sól, czarny pieprzu okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne 2 białe cebule Sposób przygotowania: Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. Młody możemy zbledować/zmielić w całości, starszy obieramy z łupinek(...)spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie. Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli. Kluski wykładamy
Pyry na Gaz
Łazanki z młodej kapusty 320makaron łazanki bezjajeczny główka młodej kapusty pętko kiełbasy ( śląska, podwawelska ) 2 średnie cebule olej rzepakowy woda liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki mąki sól i pieprz Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką wody. Dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę(...)oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy ugotowany makaron. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy trochę płynu z kapusty, podsypujemy mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewent. solimy
Atlas Smaków
Gulasz z kiełbasy i papryki 182pętki kiełbasy kurpiowskiej, pokrojonej w plasterki 1 cukinia, pokrojona w półplasterki 1 czerwona cebula, posiekana w piórka 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej(...)wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed
Atlas Smaków
Racuszki dyniowe z kiełbasą 173Sezon na dynie rozpoczął się w lipcu, dlatego coraz częściej gości w moim kulinarnym menu. Dziś wersja na słono- z kiełbasą. Składniki: 75 dag dyni, 25 dag wiejskiej kiełbasy, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżka masła, sól do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Dynię obrać, usunąć pestki drobno posiekać blenderem. Kiełbasę również drobno posiekać lub zmielić, a żółtka utrzeć
Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 212aromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek
W królestwie smaków Beaty
Bigosik z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 234bigosik z młodej kapusty i swojskich suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła(...)oczkach i pokroić cebulę wraz z szczypiorkiem zalać niewielką ilością wody Gotować prawie do miękkości i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu gałki muszkatołowej podsmażoną kiełbasę 1/2 łyżeczki tymianku i kurkumy Dodać pokrojone suszone
W królestwie smaków Beaty
BIWAKOWE JEDZENIE: PRAŻOKI 262naszymi jeziorami i nie mogło się oczywiście obejść bez ,,kociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki(...)boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy warstwę kiełbasy, posypujemy natką pietruszki. Znów wykładamy liście kapusty , następnie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą musi być kapusta. Górę przykrywamy folią aluminiową, zamykamy pokrywę. Na rozpalone ognisko ustawiamy kociołek, danie trzymamy
Z Majeczką w kuchni
Leczo 322przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka wędzonej papryki słodkiej sól(...)łyżki oliwy Sposób przygotowania: Cukinie obrać, jeśli są młode pokroić w większą kostkę w całości, jeśli są starsze, wydrążyć środki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę pozbawić pestek, pokroić w większą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Do dużego
na moim stole...
Parzybroda 413wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem. Podajemy posypaną koperkiem. Parzybroda doskonale smakuje również
W poszukiwaniu inspiracji
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 152Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny(...)szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża) 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka przyprawy do gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej
Rozpustne gotowanie
Leczo. 223lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki 1 młoda, mała cukinia 2-3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa 1 listek laurowy(...)Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę (nie należy wybierać taniej kiełbasy, gdyż ma ona wpływ na smak dania). Następnie czyścimy paprykę, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli, mieszamy i dalej smażymy, dodajemy obraną
Rozpustne gotowanie
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 425Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna
Snejkusiowe Przepisy