kiełbasa - 10546 przepisów (strona:244/704)

Mortadela z botwiną i serem feta 167

Mortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez

O kuchni z uczuciem
Saudações de Lisboa 211

Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri(...)natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion

SzczyptaSmaQ
Taki inny gulasz – z ryżem i kiełbaską 150

się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej 300 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów Rafex  (kupisz tutaj) Sól, Pieprz 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki keczupu Cebulę(...)obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w pół plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę i po ok. 5 minutach dokładamy kiełbasę.  Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażoną cebulę z kiełbaską przekładamy do garnka, dokładamy pieczarki, podlewamy bulionem. Wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodajemy keczup i posiekaną natkę pietruszki. Ryż gotujemy

VioletoweKucharzenie
Paella kalafiorowa z indykiem 203

Trochę pomieszana kuchnia Hiszpańska i Polska, kiełbasa chorizo i indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku(...)pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy

Apetyczna babeczka
Frittata ze szpinakiem i serem zakopiańskim 216

Dziś mam dla Was frittatę , którą wykonałam z resztek znalezionych w lodówce :) składniki 1 pomidor pół opakowania świeżego szpinaku 1 cebula szczypiorek 4 ząbki czosnku kiełbasa śląska 4 jaja 1 ser zakopiański oliwa przyprawy: papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz Pomidora i cebule pokroić w kostkę. Kiełbasę i ser  pokroić w plasterki, szczypiorek poszatkować.  Oliwę rozgrzewamy na patelni(...)wrzucamy cebule i czosnek , podsmażamy. Następnie dorzucamy umyty wcześniej szpinak,  gdy zmniejszy swoją objętość dodajemy pomidora i kiełbasę i ser. Jajka roztrzepać razem z przyprawami i szczypiorkiem.  Masę jajeczną wylać na pozostałe składniki, smażyć do momentu ścięcia spodu i przerzucić na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerzyka. Smacznego

Cukier&Puder
Muffiny a'la pizzeriny 150

giną niezapowiedzianie... Krasnoludki? :) Składniki na 14 muffinek : 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. mleka 1/2 kostki masła Extra 1 papryka czerwona (można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat(...)szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również drobno kroimy. Masło oraz serek rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, masło, serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sypkich składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki nadziane 118

końcu kolacja - słabe sztuczne oświetlenie. Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1/2 l mleka 1 szkl. wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 duża laska kiełbasy 1/2 kg kapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań(...)solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy. Kiełbasę podsmażamy na oleju

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 321

efekt wyśmienity. Często ją robię, bo bardzo lubimy takie proste smaki :) Najlepiej smakuje na jesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 98

słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko(...)płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy

Kolorowy Przepisownik
Chłopski garnek 157

często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki(...)ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli

Kolorowy Przepisownik
Domowa biała kiełbasa 73

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc w Polsce bez białej kiełbasy. Próbowałem wielu różnych kiełbas dostarczanych przez różnych producentów i mało jest takich, które mi naprawdę smakują. W mojej rodzinnej miejscowości kolejki po dobrą białą kiełbasę potrafią być jak za dawnych czasów ;) Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić ją w domu - ze sprawdzonych składników, z idealną dla siebie ilością przypraw

Milion Smaków
Sos myśliwski 209

myśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule  1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego  2 kostki rosołowe  mąka na zasmażkę Sposób Cebulę kroimy(...)mąkę i robimy zasmażkę. Po połączeniu mąki z cebulą, całość cały czas mieszając zalewamy wywarem zrobionym z 2 kostek rosołowych rozpuszczonych w 0,5 l gorącej wody. Ogórki oraz kiełbasę kroimy w kostkę, dokładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami

Kuchenne aromaty
Fasola z kiełbasą 145

wczoraj co prawda, aczkolwiek nikt nie zgłasza sprzeciwu, bowiem jest to jedno z tych dań, które jest tym smaczniejsze im dłużej stoi bądź też im częściej podgrzewane. Fasola z kiełbasą bo o niej tu mowa jest właśnie taką propozycją, którą możecie przygotować dzień (bywa że nawet dwa dni) wcześniej, jako koło ratunkowe na zabiegany, pełen wrażeń dzień po którym sami(...)wiecie co ze sobą zrobić.  Składniki 2 szkl. fasoli Jaś  2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy  mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa

Kuchenne aromaty
Biała kiełbasa pieczona 127

mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnie parzonej białej kiełbasy na Wielkanocnym stole. Duszona na czerwonym winie cebulka idealnie pasuje również do majeranku i musztardy. Przyznam szczerze, że myślałam, że nigdy nie polubie "białej" a okazało się, że smakuje mi i to bardzo. Wypróbuj przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu a efekt lepiej niż zadawalający(...)znać jak smakowało. Składniki: 2 białe, surowe kiełbasy dobrej jakości 1 duża cebula 50 ml wytrawnego wina sól pieprz majeranek olej Sposób przygotowania:   Cebulkę pokrój w cienkie półkrążki. Przesmaż na gorącej patelni zwilżonej olejem. Dodaj czerwone wino i odparuj. Formę do zapiekania wyłóż cebulą, na której połóż białą kiełbasę. Wierzch posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Zapiekaj

Wielki apetyt
Młoda kapusta po węgiersku 208

warzywami, przypominającą węgierskie leczo. Do przyprawienia kapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw REFEX . SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1,5 szklanki wody, 25 dag kiełbasy cienkiej, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 liście laurowe z hurtowni przypraw REFEX , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy(...)drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania