porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe(...)kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie. Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię
I tu będę miała takie tegazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Szczaw umyć i posiekać w cienkie(...)paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami
Ewusiowe Smakijeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę. BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ. Składniki; 1 kg młodej kapusty około 400 g marchewki 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej duży pęczek botwinki bez buraczków 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 300 ml gorącego bulionu 3 - 4 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny 2 - 3 łyżki octu(...)białego wina Sposób przyrządzania: Młodą kapustę przekroić, odciąć głąb i poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w krążki. Do dużego garnka włożyć na przemian poszatkowaną kapustę, marchewkę oraz kiełbasę, całość podlać bulionem. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i od tego momentu gotować
Zakątek rozkoszy kulinarnychmakaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie z bułeczką. Składniki: 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi) 2 małe cebule 250 g kiełbasy 2 suszone pomidory 150 g jogurtu naturalnego gęstszego, np. Bakoma 1 łyżeczka musztardy sarepskiej łyżka masła klarowanego do smażenia mały pęczek świeżego kopru sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia(...)lubczyk Wykonanie: Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, kiełbasę też w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę, koper drobno posiekaj. Jogurt połącz w miseczce z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzanej z masłem klarowanym wrzuć plasterki kiełbasy, następnie cebulę i suszone pomidory, dodaj pieczarki. Smaż do 15 minut na średnim ogniu, często mieszając
Zasmakuj KuchniKolejna propozycja pieczonych bagietek z dodatkiem kiełbasy, pieczarek i czerwonej papryki. Po przepis na bagietki z mniejszą ilością dodatków zajrzyj tutaj Składniki: * 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniki * 4 jajka * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * 1 łyżka majonezu * 1 kiełbasa zwyczajna * 1 mała czerwona papryka * 6-7 pieczarek * sól Wykonanie(...)bagietek wyciąć środki. Jajka rozklepać dodają ser, majonez i sól. Kiełbasę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do jajek, wymieszać. Nałożyć farsz do bułek, ułożyć je na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane ketchupem. Można też takie bagietki podać jako przekąski, pokrojone
Zrób to smaczniesumie do ragout przygotowanego z pomidorów, papryki i cebuli przesmażonych na smalcu i dosyć często z dodatkiem wędzonej słoniny. Polska wersja trochę odbiega od oryginału. Dodaliśmy do niej cukinię, kiełbasę, a i w niektórych wersjach można znaleźć pieczarki czy inne dodatki. Jakby jednak nie robić leczo, to w każdej wersji podstawa jest ta sama. Smalec, papryka, cebula. A dalej(...)podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek
Jacob TastesUwielbiam łazanki. Och, jak dawno ich nie jadłam… Dlatego postanowiłam przygotować je znowu. Biała kapusta, moja ukochane pieczarki, dobra kiełbasa, makaron… I już mamy wspaniały, a do tego tani obiad dla całej rodziny. Chwilę po tym jak przygotowałam obiad… z całego garnka łazanek nie zostało nic. Były naprawdę pyszne, sama poszłam po sporą dokładkę Polecam Wam serdecznie(...)sporą ilość makaronu, Wy możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól i pieprz do smaku olej
Słodkie okruszkiSzybka kolacja.. kiełbasa olej do smażenia Kiełbasę naciąć nożem w kratkę. Kiełbasę smażyć na średnio rozgrzanym grillu , patelni grillowej lub zwykłej patelni z dodatkiem odrobiny oleju
Moje domowe kucharzenieCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę
słodki bratekpieczarkami. Poziom ostrości zdecydowanie zadowolił moje kubki smakowe, to zdecydowanie będzie jeden z moich ulubionych produktów :) A na dziś mam dla Was przepis na szybki i smaczny obiad z kiełbasą i ajvarem w rolach głównych.\ Potrzebne nam: - 5 kiełbasek śląskich (lub innych) - 2 spore cebule - 3 łyżeczki ajvaru pikantnego - pół szklanki przegotowanej wody - przyprawa uniwersalna - pieprz mielony - łyżka sosu sojowego(...)łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej musi być dość mocno rozgrzany). Podsmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Obrane cebule kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy. Smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ajvar, wodę i doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 5-10 minut
W poszukiwaniu inspiracjikiełbaską muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa 600 g pomidorów w puszce ,butelce pół pęczka szparagów ,najlepiej cienkie 1 łyżeczka majeranku 1/ 2 łyżeczki mielonej kolendry pieprz ,sól(...)gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut .Przekładamy na sito ,przelewamy zimną wodą i odstawiamy . W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę . Dodać pokrojone w kostkę kiełbasy ,starty na tartce czosnek , majeranek i kolendrę.Smażyć około 3 minuty mieszając. Ciecierzycę odsączyć na sicie ,przepłukać wodą i dodać do przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi . Kilka zostawiamy
Ladylaura.Liski "O jabłkach". Pyszny garnek czyli młode ziemniaki, kiełbaski, jabłka i piwo 500 g młodych ziemniaków po jednej czerwonej i białek cebuli 2 jabłka 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w talarki 150 ml piwa pszenicznego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz oliwa natka pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na blachę wykładamy jabłka pokrojone w kostkę (ze skórką(...)ćwiartki ziemniaków również ze skórką, pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 minut. Kiecy warzywa się pieką podsmażymy na rumiano kiełbasę. Do garnka z kiełbasą dorzucamy upieczone ziemniaki i wlewamy piwo. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dorzucamy jabłka i cebulę w blaszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło
Dzieje kuchennej WiewióryZiemniaki zapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę z pora i pomidora i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne. Danie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)jajek szczypiorek sól pieprz gałka muszkatołowa Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemjest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku(...)podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu
NiePieprz.plSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować
W Mojej Kuchni Lubię