zupa z selera - 5925 przepisów (strona:238/395)

Królewska kartoflanka 173

nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki(...)gładką masę . Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego   Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 250

niskokalorycznej zupki.  Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw.  Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka  (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej(...)czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce  dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z pasternaku 131

użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem(...)paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką.   zastawa

królestwo garów
Krupnik na wędzonce. 203

plasterki a seler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pomidorowa mojej Mamy 264

smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka(...)jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy makaron: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pieczarkowa 231

robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku. Zupę ugotowałam w garnku Fissler   z kolekcji Profi Collection . Dodatkowo przetestowałam pojemniki na żywność Glasslock . Pojemniki wykonane są z najwyższej jakości szkła hartowanego a silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje(...)liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zdjąć

Ala piecze i gotuje
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 191

nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny.  Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka(...)Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.  3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Zupa-krem z dyni 150

liść laurowy Pierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny .Czyli tak ok 2 litry wody zagotowuję na małym ogniu z solą, zielem angielskim(3 szt) marchew,pietruszka,seler ,liść laurowy,kilka ziaren pieprzu.I tak na lekkim gazie zostawiam na godzinę. Teraz zajmuję się dynią. Rozpoławiam na pół i usuwam środek, a następnie kroję na ćwiartki i obieram obieraczką do warzyw(...)dynia jest bardzo twarda. Następnie kroję w kostkę. Teraz zabieram się za nasze trzy cebule. Siekam je na średniej wielkości kostki.Nie muszą być idealne, gdyż i tak "zginą"w zupie. Tak samo jak dynię kroję imbir. Kawałek o wielkośći ok 5 cm obieram i kroję na plastry. Teraz bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam

Pasje Jolki
Botwinka z ziemniakami 224

chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak  ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody z 1 łyżką soli(...)zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna. 5. Zupę wraz z dodanymi ziemniakami doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy

Perfect home life
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 200

kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam(...)warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe.    Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.      Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.  Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.  Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego

potrawyregionalne
"Szczęśliwe garnki extra" smaczna książka B.Pawlikowskiej. Zupa kalafiorowa z soczewicą. 153

jest po prostu smaczniejsze! I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście(...)pół łyżeczki suszonego lubczyku   Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku  Skworcu pół łyżeczki kurkumy  Skworcu świeża kolendra W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.Dodaj liście laurowe, lubczyk, tymianek, i por pokrojony

Z Kuchni Do Kuchni
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 202

udać się do tego położonego dalej, z bogatszym asortymentem. Jednak nawet tam nie mieli świeżego imbiru... Niezrażona, kupiłam chrzan, bo mi się z buraczkami kojarzy. Nie mam pojęcia, jak zupa smakowałaby z imbirem i dodatkiem owoców jałowca (które byłam przekonana, że mam, ale jednak nie znalazłam, a drugi raz do sklepu to już mi się iść nie chciało(...)fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać sok z cytryny, ocet i Avavit. Gotoać na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładko. Przed podaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa meksykańska rozgrzewająca 195

Zupa meksykańska SKŁADNIKI : 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła(...)formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut.  Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański. Przyprawić do smaku przyprawami.  Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Krem z zielonego groszku i brokuła 150

groszek. Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę smacznego!  Składniki: 2 brokuły 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) 3 marchewki 1 łyżka masła 1 duża cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku

Słodki Zakątek
Wtorek: Pieczone minestrone instant ze słoika 152

ulać”:-). Nawet słoik zamykany z uszczelką nie zawsze daje gwarancję szczelności. Taką zupę instant szybciej można też odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Kawałek białej rzepy lub białej rzodkiewki (z 15 centymetrów) 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego Ząbek czosnku Mała papryka 2 łyżki włoskich ziół ( według

Niedzielny kucharz
Zupa botwinkowa z włoszczyzną – dieta dr Dąbrowskiej 242

prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber

To co kocham
Zupa ogórkowa z makaronem 170

Gdzieś w necie widziałam zupę ogórkową z makaronem zamiast ziemniaków..w sumie ja nigdy tak wcześniej nie robiłam..no i jak dla mnie z ziemniakami jest lepsza.. 3-4 kiszone ogórki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera bulion sól,pieprz domowa vegeta śmietana koper makaron  Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu

Moje domowe kucharzenie
Po prostu... rosół 232

jakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz

Szczęśliwa kuchnia
Barszcz ukraiński 204

rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
Po prostu... rosół 239

jakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa grzybowa. 118

Zupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można  zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3  - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku

Darcia w kuchni
Zupa Jarzynowa z Kaszą Gryczaną 237

pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy łyżeczka kozieradki 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 4 łyżki kaszy gryczanej sól pieprz Przygotowanie: 1. Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso

Mama Gotuje
Biały barszcz z kiełbasą i jajkiem 215

wody dodać obrane i pokrojone w talarki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie. 2. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. 3.Kiełbasę pokroić w talarki lub półplasterki i podsmażyć. Dodać do zupy. 4. Do zupy dodać lubczyk. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zabielić rozrobioną

A Ty Smakuj Mnie
Krupnik 220

Taki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz  akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są  moim domu    krupnikowi  miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por  - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania