dużej ilości warzyw jest gęsta, esencjonalna, pożywna (choć bez mięsnej wkładki) i tak cudownie czerwona :) Zupy pomidorowej staram się nie zabielać, wolę podać ją z niewielkim dodatkiem śmietany już na talerzu, co pełni też funkcję dekoracyjną :) Składniki: 5 sporych marchewek 2 pietruszki kawałek selera ok. 300 g koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta 100 g ryżu (użyłam ryżu(...)gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i dosypujemy Vegetę. Tak gotujemy przez ok. godzinę-półtorej (warzywa powinny być na wpół miękkie). Następnie do zupy dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Potem dodajemy ryż. Zupę gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut (tyle, aby ryż się ugotował). Na koniec zupę pomidorową doprawiamy pieprzem, solą oraz
MyCookBook.plJedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której(...)całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenPoniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany smak zupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa, którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku(...)małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania. Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłoNastępnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku
Czerwień i błękitroku są najlepsze i zawierają dużo likopenu. Dlatego zachęcam do spożywania jak najwięcej takich zup. Miłośnicy kurek będą zachwyceni. 1 cebula 2 ząbki czosnku 80 dkg pomidorów 1 papryka czerwona 1 por 2 marchewki 200 g kurek sól,pieprz papryka wędzona natka pietruszki 1 kawałek selera masło klarowane 100 g makaronu kokardki 80 g sera camembert Do garnka wlewam(...)półtora litra wody, dodaję marchewkę, por, seler i gotuję bulion. Na patelni na maśle przesmażam kurki, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam grzyby na talerz. Na tej samej patelni na maśle przesmażam cebulę pokrojoną, czosnek, dodaję pomidory ze skórą pokrojone, paprykę. Smażę na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Miksuję blenderem. Dzięki temu nie trzeba obierać pomidorów ze skórki bo wszystko ładnie
wesoła kuchniakartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g żeberek 0,5-1kg ziemniaków 0,4kg kiełbasy(...)wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. W między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Gdy ziemniaki i marchew są miękkie dorzucam przysmażoną kiełbasę. Zupę solę i pieprze. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy robię zasmażkę czyli
Amatorka kuchennasynek jadł tą zupę z zielonego groszku, to pytał się, czy umieściłam przepis na blogu Bo uważa, że powinnam, bo zupa jest przepyszna. Zatem spełniam jego prośbę i dzielę się z Wami tym bardzo prostym przepisem na pyszną zupkę Polecam! Składniki: 450 g groszku zielonego mrożonego (lub świeżego) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka(...)selera naciowego pokrojone w talarki albo kostkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym dodajemy groszek i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy stałą część mleka kokosowego z puszki, dolewamy wody, jeśli jest taka potrzeba i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, można też użyć płatków chilli, jeśli lubicie. Zupę można także zmiksować
Lamarida.plMoja ulubiona zupa z dzieciństwa , którą gotował mój tata .Pełna była mięsa i warzyw , pycha... 35 dag.żeberek 5 dag.boczku wędzonego 4-5 ogórków kiszonych 1 Pietruszka starta kawałek selera starty 1 duża Marchewka kostka 4 ziemniaki ok. 100 ml.śmietany 2 łyżki masła cukier do smaku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca liście(...)włożyć pokrojone i obrane ziemniaki.Gdy będą miękkie dodać podduszone ogórki.G gotować jeszcze z 10 minut.Teraz wlać śmietanę , doprawić do smaku i wymieszać.Zdjać z ognia.Koperek posiekać i posypać zupę.Podajemy z kawałkiem żeberka.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMożna powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona(...)marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy. 3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość dopraw iamy
Kuchnia domowa Anidużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo! SKŁADNIKI: woda 3 l. pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz por biała część 10 cm. marchew 2 szt. cebula 1 szt. seler 1/2 małej szt. korzeń pietruszki 1 szt. liść laurowy(...)seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory z puszki Łowicz, koncentrat pomidorowy oraz gałązki bazylii. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem
Kuchnia PaulettesPożywna, w pięknym jesiennym kolorze zupa, która poprawi każdemu nastrój. Aromatyczna i pełna witamin. Robi się prosto i dość szybko. Polecam. Co nam trzeba? Około pół kg piersi z kurczaka 4 średnie marchewki 1 mała pietruszka pół selera 1 duża cebula lub 2 małe 2 młode cukinie 2 pęczki natki pietruszki przyprawy: po płaskiej łyżeczce: soli, curry, papryki słodkiej(...)oliwa) szczypta chili Robimy! Nastawiamy 3 litry wody. Gotujemy pierś i dorzucamy obrane i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Wyjmujemy mięso, siekamy drobno i wrzucamy całość do zupy. Siekamy 80% naszej natki i dorzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem. Jeśli jest za gęste, dodajemy wody. To nie ma być papka. Przed podaniem rozpuszczamy w zupie olej (oliwę
Latosiowydomspróbujcie przyprawić zupę nieco odmiennie kurkumą i kminem, a może cytrynową trawą… Zupa codzienna Składniki: na 4 porcje 1 mała marchewka 150 g czerwonej soczewicy 100 g soczewicy puy 1 cebula 1 czosnek solo 200 g batatów, 1 średniej wielkości 1 marchewka 100 g selera 1½ l warzywnego bulionu ½ łyżki kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu 1 cytrynowa trawa(...)garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta wlej więcej bulionu. Konsystencja zupy zależy od własnego upodobania. Wolę zupy nieco gęściejsze, więc 1,5 litra bulionu wydawało mi się
codojedzeniapiersi z kurczaka, papryka, sos sojowy...Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało :D Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej(...)pokrojoną w pół talarki, pokrojonego w cienkie paseczki selera, pieczarki, cebulę. Wszystko razem chwilę podsmażyłam Podlałam wodą tak do ok. 2 litrów w garnku. Posoliłam i zagotowałam. Wrzuciłam makaron MIE i pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków
Pieprzyć z FantazjąDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu(...)kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Mięso
Smakowity Blog KulinarnyPożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Składniki: 2 pory (białe części) 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2 marchewki 4 ziemniaki 250 g drobiowych kabanosów 1 łyżka masła klarowanego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jęczmiennej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu białowieskiego sól
R'n'G Kitchen